Teherbeesés

A főállású anyaság lesz a demográfiai nagy dobás?

Lehetséges, hogy a demográfiai problémákra a főállású anyasággal operálna a kormány? A hvg.hu szerint elképzelhető.
2019. Január 30.
A főállású anyaság lesz a demográfiai megoldás?

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak azt mondta, hogy egy új családtámogatási eszköz bejelentése is megtörténhet a közeljövőben. Nem lehetetlen egy nagy erejű, eddig ismeretlen új elem bevezetése. Ezt meg fogjuk oldani” – mondta.

Hogy mi lehet ez az új elem, annak próbált utánajárni a hvg.hu. A konzultációban a főállású anyaságra is rákérdeztek, e szerint a válaszadók 93,7 százaléka támogatná azt. De a lap szerint egyéb jelek is utalnak arra, hogy ez az új elem a főállású anyaság lehet. A Magyar Időkben jelent meg Benda József társadalomkutató A főállású anyaság feltételei című cikke arról, hogy milyen megoldásokat dolgozott ki az Összefogás a Gyermek- és Családbarát Magyarországért Szakértői Műhely a népességfogyás megállítására.

A cikkben azt írja, hogy a gyereknevelés a nők és férfiak jelentős részének az önmegvalósítás forrása lehet, és akik ezt vállalják, azokat szerinte kiemelt támogatás illeti meg. Benda József a hvg.hu-nak elmondta, hogy a hivatásos szülőség munkaviszonyt jelentene azoknak, akik úgy döntenek, hogy egy harmadik gyereket is vállalnak, vagy ennél többet. Ők – szükség esetén egy családi életre nevelés típusú képzés elvégzése után – fizetést kapnának azért, hogy otthon maradjanak a gyerekekkel. Ez bármelyik szülő lehetne.

Benda azt is elmondta a lapnak, hogy részletes számításokat is végeztek a főállású anyaság anyagi részéről, e szerint egy havi átlagkeresetet kellene kapnia a szülőnek, ez ma bruttó 355 ezer forint (nettó 236-244 ezer forint). Az elképzelés szerint ezt nem segélyként, hanem munkaviszonyként kapnák meg, igaz a szülők 25 százaléka dönthetné el, hogy ezt választja-e.

Benda szerint a szakértői anyagot eljuttatták az Emmihez, állítólag azok tárgyaltak is róla, de hivatalos visszajelzés nem volt.

Az Emmi a hvg.hu-val azt közölte, hogy Orbán Viktor a konzultációból levont tanulságokat, és az azokból fakadó döntéseket a február 10-i évértékelőn fogja a nyilvánosság elé tárni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu