Terhesség

Ennél szebben aligha ábrázolták még a szülés alatti tágulást

Nagyot futott a közösségi médiában az a szemléltető eszköz, amely a tágulás folyamatát mutatja be. Nem érdemtelenül: végre nem elrettentő módon teszi ezt, hanem kifejezetten szépen.
2020. Október 05.
Ennél szebben aligha ábrázolták még a tágulást (fotó: Getty Images)

A vajúdás tágulási folyamatának megértése sokszor kissé ijesztő lehet kismamaként. Terhesség előtt sokan azt gondolják, hogy egyszerűen csak kinyílnak, és a baba kibújik, de természetesen a folyamat ennél bonyolultabb. A bábáknak, dúláknak, szülésznőknek vagy szülészorvosoknak szemléletes eszközeik vannak arra, hogy ábrázolni tudják a tágulási folyamatot.

A kaliforniai Santa Claritában található SCV Szülészeti Központnak támadt egy jó ötlete arra, hogy minél szemléletesebben mutassa be a tágulás folyamatát. Egy fából készült szemléltető eszköz segítségével láthatjuk a méhszáj tágulási szakaszait, centiméterről centiméterre, egészen a teljes, 10 centiméteres tágulásig. Ahogy a mother.ly cikke fogalmaz, megmutatja, hogy a nők valójában milyen szuperhősök.

Steffanie Christi’an a Facebookon osztotta meg az SCV Szülészeti Központ szemléltető eszközének fotóját: “Így néz ki a 10 cm-es tágulás. Ezért megérdemlünk bármit.” A poszt nagyot futott, 380 ezren osztották meg a képet. Valószínűleg azért, mert nem elborzasztó vagy félelmetes perspektívából szemlélteti a tágulást.

Persze azt tudjuk, hogy a vajúdás nem épp fáklyás menet és maga a tágulás éppen aktuális centiméterben kifejezett szakasza nem sokat mond el arról, hogy a baba mikor fog megszületni, de ez az eszköz szépen ábrázolja a vajúdást és a nőiséget.