Terhesség

Szülés alatti tágulás

A legtöbb nő számára a szülés elsőre félelmetes folyamatnak tűnhet, a fájdalom miatt pedig még ijesztőbb. Ha tisztában vagy azzal, mi történik veled a tágulási szakaszban, amelyben a legerősebb a fájdalomérzet, talán kevésbé fogsz tartani tőle.
2017. November 01.

Szülés alatti tágulás

A szülés négy szakasza közül a tágulási az első, melyet a kitolási szakasz követ. – A tágulási szakasz alatt maximálisan kinyílik a méhszáj – ezt eltűntnek vagy 10 cm-esnek jelezzük a vizsgálatnál -, hozzásimul a hüvelyfalhoz és létrejön a szülőcsatorna, amely szabad utat jelent a magzatnak a megszületéshez – mondja Dr. Oláh Orsolya, szülész-nőgyógyász.

Jósló fájásokkal indul

A tágulási szakasz átlagosan 11-19 óra, viszont a vajúdás ideje előre kiszámíthatatlan: lehet egy óránál kevesebb, de lehet akár egy napnál is hosszabb. Első babánál általában tovább tart, mint egy második vagy többedik szülésnél.

– A tágulás kezdetét egyrészt az jelzi, amikor a jóslófájások rendszeressé és egyre erőteljesebbé válnak, ötperces fájásoknál pedig ideje elindulni a kórházba is. Másrészt a tágulás okozhat tágulásos vérzést is, ez kisebb mértékű hüvelyi vérzés formájában szokott jelentkezni, tehát ebből is következtethetünk rá, hogy elkezdődött ez a szakasz, de előfordul az is, hogy a magzatburok a fájások előtt megreped, ilyenkor is beindultnak tekintendő a szülés – magyarázza a szakorvos.

Légzéstechnika és érzéstelenítés

A tágulási szakasz előrehaladásával erősödni szoktak a fájdalmak, ez pedig egy nagyon széles skálán belül mozog: van, aki elviselhetetlenül intenzívnek éli meg, míg más egészen jól tolerálja. – Fájásszünetben semmilyen fájdalmat nem érez a kismama, kicsit ki tudja fújni magát. Légzéstechnikával csillapíthatóak kicsit a fájdalmak, álló helyzetben – falnak támaszkodva vagy ágyra, asztalra könyökölve sokkal jobban elviselhetőek, mint ülő vagy fekvő helyzetben.

Egyre többet hallani a szülés alatti hipnózis fájdalomcsillapító hatásáról is, illetve a szülésnek ebben a szakaszában vehető igénybe az epidurális érzéstelenítés. Az ilyen érzéstelenítés során a gerinc burkai közé egy műanyag kanült vezetnek be, melyen keresztül egy lidokainszerű gyógyszert juttatnak a gerincvelő melletti térbe, melynek hatására a fájdalomérzet jelentősen csökken, vagy akár teljesen meg is szűnik – tudjuk meg Dr. Oláh Orsolyától.

Méhszájvizsgálatok

A szülészorvos méhszájvizsgálattal tudja ellenőrizni, hogy mekkora a tágulat, a méhszáj nyitottságának mértéke. Ez a tágulási szakasz kezdetekor mért 1 centimétertől a kitolási szakasz előtt mért 10 centiméterig, vagy 1 ujjnyitól 4 ujjnyiig terjedhet. – A méhszáj helyzete szintén sokat elárul, a vajúdás elején még a magzat feje mögött van, majd az idő előrehaladásával egyre előrébb kerül.

A vizsgáló azt is érzi, hogy a magzat feje mennyire illeszkedett be, illetve haladt át az anyai medencén, és egy bizonyos tágulási fokon túl már azt is érezni, hogy a magzat feje milyen pozícióban van. Az is kiderül, ha megreped a magzatburok és folyik a magzatvíz, vagy ha a méhszájtágulás, illetve egyéb – esetleg kóros – tényező miatt hüvelyi vérzés áll fenn – fogalmaz a szakorvos.

A vajúdás alatt végzett méhszájvizsgálatok száma többek között függ a vajúdás hosszától, például egy szülésindításnál hosszabb vajúdásra és több vizsgálatra számíthatunk. Ugyanakkor az adott kórházban bevett gyakorlattól is függ, hányszor van ilyen vizsgálat, de nagyjából 2 óránként egy alkalommal számolhat vele a kismama.

Megkezdődik a kitolási szakasz

Miért a méhszáj eltűnése előtti fél-egy óra a legmegterhelőbb a kismama számára? A szakorvos elmondása szerint a fájások addigra már nagyon erősek, a méhszáj szülési akadályként viszont nem engedni a babát haladni a szülőcsatornán.

– Ez fokozza a fájdalmat, illetve az is, hogy a kismama is nagyon fáradt már ilyenkor. Viszont ahogy eltűnik a méhszáj, megkezdődik a kitolási szak, ami akármilyen intenzív, általában tényleg könnyebben tolerálható a kismama számára – teszi hozzá -, főleg, hogy ilyenkor már erőt ad, hogy hamarosan kézben foghatja a kisbabáját.

Kapcsolódó cikkeink: