Terhesség

A szülés jelei

Hetek, hónapok óta a szíved alatt hordod, és már alig várod, hogy kezedben tarthasd gyermekedet. Ám a jelek, amelyek a szülés kezdetét jeleznék, gyakran nem egyértelműek. Honnan tudhatod, hogy mikor indul meg a szülés, és mikor kell elindulni a kórházba?
2015. Augusztus 13.

Mik a szülés jelei?

A születés papírforma szerint 280 nappal a megtermékenyülés után történik. Szülés előtt néhány héttel (rendszerint a 32. terhességi hétig) befordul a magzat, fejjel lefelé a szülés szempontjából ideális pozíciójába. Érdekes tény, hogy 100 gyerekből mindössze 4 érkezik “pontosan”, a legtöbben a várt, kalkulált szülési időpont előtti vagy utáni két hétben jönnek világra.

Máig nem világos teljesen, hogy mi indítja el a szülést, de többféle hormon bonyolult összjátéka szükséges ahhoz, hogy a születés végbemehessen. A szakemberek szerint a magzat olyan hormonokat bocsát ki, amelyek a méhlepényt bizonyos enzimek termelésére ösztönzik. Ezek az enzimek fokozzák az anya ösztrogén-, adrenalin- és noradrenalin-kibocsátását. A méh által termelt prosztaglandin hormon pedig a méhszáj éréséért, felpuhulásáért és a fájások erősödéséért felelős.

A szülést megelőző legfontosabb jelek

Távozik a nyákdugó

Egy-három nappal a szülés előtt az anya hüvelyéből zselés állagú, színtelen, rózsaszín vagy szürkés színű, vérrel kevert nyákos állagú anyag, a nyákdugó távozik.A nyákdugó a méhnyak által termelt nyákból áll, ami a terhesség alatt a progeszteron hatására megvastagodik, hogy megvédje a fertőzésektől a méh üregét. A nyákdugó elvesztése azt jelzi, hogy az anya teste készülődik a szülésre. A nyákdugó néha csak a magzatvíz elvesztésének pillanatában vagy a méhszáj kitágulása során, észrevétlenül távozik az anya testéből.Ilyenkor már a méhszáj és a méhnyakcsatorna tágulni kezd, és felkészül a test a szülésre. Éppen a tágulás miatt szabadul ki a nyákdugó, amely a várandósság alatt elzárta a méhszájat. A nyákdugó távozása után fokozott hüvelyi váladékozás jellemző.

A méhszáj tágulása

A szülés megindulásakor a gyermek tömege túlfeszíti a méhet, és megkezdődnek az első összehúzódások, a méhnyak pedig felpuhul és elsimul. Kezdetben még a terhesség alatti máskor is tapasztalt összehúzódásokra (a Braxton-Hicks kontrakciókra) hasonlítanak, majd a méhösszehúzódások az oxitocin és a prosztaglandin hatására egyre gyakoribbak, rendszeresek lesznek. A méhnyak tágulása átlagosan 8-12 óráig tart.A szülés megindulása előtt rendszeres keresztcsonti vagy deréktáji fájások jelentkezhetnek. A méhnyak rövidülése és a méhszáj megnyílása fájások nélkül is megtörténhet, ebben az esetben a méhszáj tágulását csak a szülész tudja megállapítani belső vizsgálattal. Sok kismamánál már a szülés előtt egy hónappal is egy-két ujjnyira nyitva van a méhszáj, ez azonban csak más jelekkel együtt utal esetleg a vajúdás megindulására, önmagában nem.A tágulást kísérő érzések nem feltétlenül kellemetlenek, kínzóak, de idővel valódi fájásokká erősödnek. A medence alapjától induló, és a keresztcsonti irányban kisugárzó húzó érzéssel, derékfájással párosulnak.

Megreped a magzatburok

A fájások alatt nyomás alá kerül a magzatburok. Amikor a méhszáj már csaknem teljesen kitágult, a burok spontán megreped.Amikor a magzatot védő burok megreped, a benne lévő folyadék, a magzatvíz kifolyik. Egyeseknél csak szivárog, másoknál bőven folyik, és a vizelettel ellentétben nem lehet visszatartani. Közben a menstruáció elejére emlékeztető érzés jelentkezik. A víz szivárgása később abbamaradhat, mert a baba feje lejjebb száll, beékelődik, és elzárhatja a víz útját.A magzatvíz mennyisége – bár mindig többnek tűnik -, a valóságban ritkán lépi túl egy pohár űrtartalmát. A magzatvízburok megrepedése akaratlan, kiszámíthatatlan, fájdalommentes és nincs összehangolva a görcsökkel, amelyek néha rögtön a magzatburok megrepedése után, néha csak néhány órával később jelentkeznek. A repedés nem mindig egyértelmű, ha ugyanis a magzatburok magasan reped, a szivárgás tévesen folyásnak vagy vizeletcsepegésnek is vélhető. Szerencsére van már magzatvízszivárgást jelző betét, amivel egyértelműen igazolható a magzatvíz megjelenése.Ha a folyadék sárgás vagy zöldes színű, nagyon fontos, hogy minél hamarabb szakorvosi ellátást és felügyeletet kapjon a kismama. A folyadékból a kórházban mintát vesznek, hogy kiderítsék egy esetleges kórokozó jelenlétét. A magzatvíz zöldes színe azt jelezheti, hogy a gyermek magzati székletet ürített, aminek egyik lehetséges oka az oxigénhiány. Ez általában akkor történik, ha a baba ugyan már szeretne megszületni, de teljesen éretlen a méhszáj, és nem tud kellőképpen tágulni.

Erősödő, rendszeres, sűrűbbé váló, hosszabbodó fájások

A méh izomzata összehúzódik, amely kezdetben leginkább a menstruációs görcsökre hasonlít, de idővel egyre erősebbé, hosszabbá és rendszeressé válik. Olyan érzés, mint egy körkörös hullám, mely a derék aljából indul ki, és övként szorítja át a hasat, de jelentkezhet tűszúrásszerűen is. A görcsök nem mindenkinél egyformán alakulnak ki: már rögtön a vajúdás kezdetén fájdalmasak lehetnek, de az is lehet, hogy fokozatosan válnak fájdalmassá. Az idő múlásával a keresztcsonttól kiinduló erős összehúzódások, görcsök egyre gyakrabban, rendszeresebben és erőteljesebben jelentkeznek.A fájások eleinte körülbelül 25-30 másodpercig tartanak, és szép, fokozatosan egyre hosszabbá válnak (szemben a jóslófájásokkal, amelyek rendszertelen hosszal bírnak, és sokkal rövidebbek). Végül akár 60 másodpercig is elhúzódik egy fájás.A méhösszehúzódások már hetekkel, hónapokkal a szülés előtt is jelentkezhetnek, ám ezek a jóslófájások legfeljebb kellemetlenek és mindig rendszertelenek, rövidek, egy óra leforgása alatt legfeljebb négyszer ismétlődnek.A jóslófájások (Braxton-Hicks kontrakciók) – szemben a valódi szülési fájásokkal – helyváltoztatás vagy tevékenység váltás hatására elmúlnak. Próba gyanánt: például, ha eddig feküdtél, állj fel, sétálj, és figyeld a tested. Ha fokozatosan elmúlnak a fájások, akkor csak gyakorolt a tested, ez még nem a szülés.Az összehúzódásokat alhasi feszülés, hasmenés, hányinger, hányás kísérheti. Ahogy a fájások idején a méhizom-rostok megrövidülnek, rövidebbé válik a méhnyak is. Az összehúzódások a méhszájhoz nyomják a magzat fejét, erre annak nyílása tovább tágul. A méhnyak különleges, számos ráncot vető hámja fokozatosan kisimul.Amikor az első gyereknél elindul a vajúdás, általában nem is marad abba. Többedik gyerek születésénél azonban gyakran leáll a vajúdás, majd újraindul, akár napokon keresztül is húzódhat a folyamat. Ezek a vaklármák bár bosszantóak tudnak lenne, azért mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha szikrányit is felmerül bennünk a szülés beindulásának gyanúja.

Vérzés

A váratlanul fellépő, erős vérzés többnyire a méhlepény idő előtti leválására utal. A méhlepény és a köldökzsinór feladata, hogy oxigénben dús vért és tápanyagokat szállítsanak az anya testéből a fejlődő magzat felé, majd a keletkező melléktermékeket visszajuttassa az anya vérkeringésébe, ahonnan azok a külvilágba kerülnek.Autóbalesetek vagy nagyobb esések következtében a méhlepény idő előtt leválhat a méh faláról. Amennyiben a leválás kismértékű és csupán enyhe hüvelyi vérzés tapasztalható, pótolják a folyadékot, és ágynyugalmat rendelnek el az anyának.Ha azonban a leválás nagyobb mértékű, vagy minden kapcsolat megszűnik a méhlepény és a méh fala között, ez súlyos veszélyt jelenthet az anyára és a gyermekre nézve egyaránt. Ha erős hasi fájdalmat vagy bő, sötét színű hüvelyi vérzést tapasztalsz, valószínűleg sürgősségi ellátásra, esetleg császármetszésre lesz szükség.A méhlepényleválás emellett kialakulhat spontán módon is, amennyiben sokadik terhességről van szó, és az anya már korábban is küzdött ezzel a problémával, illetve ikreket vár a kismama. A méhlepényleválás kockázatát növelhetik különböző egészségügyi problémák (például a magas vérnyomás és a cukorbetegség), valamint a dohányzás, az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás.

Egyéb szülési előjelek

A mindent felforgató fészekrakó ösztön

Anya szemet mindent lát. Állítólag ez már igaz a szülés kapcsán is: tudat alatt az édesanya megérzi a szülés bekövetkeztét, ezért még jobban fellángol a fészekrakó ösztön. Bár – hozzátesszük – ez a 9 hónapra kisebb-nagyobb mértékben egyébként is jellemző a leendő anyukákra.A szülés előtt azonban ez hatalmas méreteket ölthet: a várandós anyuka – látszólag emberfeletti energiával felvértezve – mindent elsöprő takarítási, mosási, rendrakási hadműveletbe kezd. S ezt még megtoldja a babaruhák, játékok, lakberendezés körül forgó rendezgetéssel, csinosítgatással, s a babás kellékek beszerzésével.

Lóg a pocak

A terhességben már tapasztaltnak számító ismerősök szakértői szemmel vizsgálják a kismama pocakjának a formáját, különösen, ha már a szülés időpontja vészesen (és végre) közelít. Ez nem véletlen. A szülés előtt kb. 6 héttel “leszáll a baba”, emiatt a pocak addigi “hetyke” formája szemmel láthatóan megváltozik – csöppet megereszkedik. Ez már a témában jártas rokonok, barátok és ismerősök számára is nyilvánvaló előjele a szülésnek.Kapcsolódó cikkeink: