Terhesség

Ez a 10 név boldogságot, szerencsét hoz a gyereknek

Ha igaz az, hogy a gyerekek keresztneve hatással lehet az életük alakulására, érdemes alaposan megfontolni, milyen utónevet adtok a kicsiknek.
2024. Április 23.
boldogságot hozó keresztnevek

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermekének boldog, sikeres élete legyen. Bár nyilván nem csak a névválasztáson múlik, hogy mindez valóra válik-e, aki szeretné, akár már a kicsi nevét is igazíthatja ehhez a szülői jókívánsághoz! Mutatunk 10 lány- és fiúnevet, ami igazán pozitív jelentéssel bír.

Lánynevek

Beáta – ez a latin eredetű név azt jelenti, boldog. Bár szépen csengő és igen közismert név, az utóbbi években nem sok kislány kapja ezt a keresztnevet, így a legnépszerűbb nevek top 100-as listájába tavaly sem jutott be. Névnapja: március 8., március 22., június 24., június 29., szeptember 6.

Beatrix – latin eredetű név, ami azt jelenti, boldogságot hozó, boldoggá tevő. Akárcsak a Beáta, ez is jól ismert, az utóbbi időben mégsem gyakran választott név, így nincs a 100 leggyakrabban adott női nevet felsorakoztató listában. Névnapjai: január 18., július 29., augusztus 29., október 14.

Bolda – ez a magyar eredetű lánynév azt jelenti, boldog. Rendkívül ritkán használt név, olyannyira, hogy sokan talán most találkoznak vele először. Névnapja: augusztus 29.

Éda – ez a germán eredetű női név meglehetősen pozitív jelentéseket hordoz: nemesi származású, szerencse, boldogság. Ennek ellenére rendkívül kevés szülőnek esik erre az utónévre a választása. Névnapja: december 13.

Felícia – ez a latin eredetű név azt jelenti, boldog, szerencsével felruházott. Névnapjai: május 20., június 6., szeptember 30.  Akárcsak a Felícia, a Feliciána (szintén latin eredetű név, ami azt jelenti, boldog) is rendkívül ritkán előforduló, Magyarországon is anyakönyvezhető név.

Fiúnevek

Bódog – ez a magyar eredetű férfi utónév azt jelenti, boldog, gazdag. Elszórtan előforduló névként tartják számon, vagyis igen kevesen döntenek úgy, hogy ezt a nevet adják a gyermeküknek. Névnapjai: január 14., február 21., május 18., június 9.

Felicián – ez a latin eredetű név nem csak azt jelenti, hogy boldog, hanem azt is, hogy szerencsés. Ennek ellenére hazánkban rendkívül ritka utónévnek számít. Névnapja: június 9.

Félix – ezt a latin eredetű férfi nevet, ami azt jelenti, boldog, ritkán választják a gyerekeknek, mind első, mind második névként. Névnapjai: január 14., május 18., június 9., július 7., szeptember 11., november 20.

Makár – ez a görög eredetű, elszórtan előforduló keresztnév is azt jelenti, boldog. Névnapjai: január 2., január 15.

Vidor – magyar eredetű férfinév, ami azt jelenti boldog, vidám, jókedvű. A rendkívül ritka fiúnevek közé sorolják. Névnapjai: január 13., január 14., március 16.

Nyitókép: Getty Images