Terhesség

Ezek a legdallamosabb hangzású fiú- és lánynevek

Nagyon egyszerű dolgon múlik, most azt is eláruljuk, mi az!
2022. Január 06.

A születendő baba nevének kiválasztása nagyon izgalmas, ám nem mindig zökkenőmentes feladat, a leendő szülők ugyanis nem mindig jutnak közös nevezőre, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, ha mások is úgy érzik, van beleszólásuk abba, hogy az anyakönyvezhető nevek közül végül melyik legyen a befutó.

Az egyéni preferenciák mellett érdemes néhány, amolyan száraz tényre épülő szempontot is figyelembe venni, ami nagyon is sokat nyom a latban, pedig sokan nem gondolnak rá első körben. Ilyen például:

  • A név jelentése
  • A név hossza (egyáltalán nem mindegy, hogy rövid vagy hosszú vezetéknév után kerül-e majd)
  • A név gyakorisága (mérlegelni kell, hogy gyakorinak vagy ritkának számít-e a kicsi leendő családneve)
  • A monogram (ha alliteráló nevet szeretnétek a babának, jelentősen szűkül a választható keresztnevek köre)
  • A teljes név hangzása (érdemes odafigyelni a vezetéknév utolsó betűjére, és átgondolni, passzol-e hozzá a választott utónév első betűje)

És ha már a hangzásnál tartunk! Sokat segít a végső döntésben, ha többször is kimondjátok hangosan a gyerek leendő nevét, vezetéknévvel együtt – ez a módszer akkor is jól jön, ha nem sikerül mindenkinek elsőre megbarátkoznia a névvel! Ha az az eltökélt szándékotok, hogy a kicsinek dallamos hangzású legyen a neve, egyetlen egy dologra kell odafigyelni, ami nem más, mint a vegyes hangrend!

Vegyes hangrend – hogy is van ez?

Magas hangrendűnek tekinthetők az e, é, i, í, ö, ő, ü, ű magánhangzók, mély hangrendűnek pedig az a, á, o, ó, u és az ú. Vegyes hangrendű  a név akkor, ha mind a magas, mind a mély hangrendű magánhangzókból található benne, ehhez pedig érdemes figyelembe venni mind a családnevet, mind a keresztnevet. Ha a vezetéknév magas hangrendű (ilyen például a Kertész vagy a Bérczi), a vegyes hangrendhez tanácsos mély hangrendű utónévvel párosítani, ha viszont mély hangrendű a családnév (például Varga vagy Horváth) akkor jobb magas hangrendű keresztnevet keresni. Ha a vezetéknév eleve vegyes hangrendű (például Soproni vagy Kállai), lényegében bármelyik utónév jó lehet. Plusz egy ötlet, hogy ha a kicsi dupla keresztnevet kap, nagyobb a lehetőség a játékra a betűkkel.

Mély hangrendű keresztnevek

Lánynevek: Anna, Dorka, Sára

Fiúnevek: Ádám, Soma, Zoltán

Magas hangrendű keresztnevek

Lánynevek: Csenge, Enikő, Rézi

Fiúnevek: Bence, Péter, Levente

Vegyes hangrendű keresztnevek

Lánynevek: Viktória, Veronika, Zita

Fiúnevek: Axel, Dávid, Máté