Mi okozhatja az egyes ételektől való idegenkedést?
Ahogy a sóvárgást, úgy valószínűleg az egyes ételektől való undorodást is a terhességgel járó hormonális változás okozhatja. Az első trimeszterben a hCG hormon (ennek a jelenlétét tudja kimutatni a pozitív terhességi teszt is) mennyisége néhány naponta megduplázódik.
A hCG-szintje a 11. terhességi hétben tetőzik, majd kiegyenlítődik. Az eddig a pontig gyorsan emelkedő hCG olyan tünetek hátterében állhat, mint a hányinger, a sóvárgás, és az egyes ételektől való idegenkedés, undor. Az undor a terhességi rosszullétekkel is összefüggésbe hozható.
Egy, a Frontiers in Psychology című folyóiratban megjelent szakirodalmi áttekintés szerint az émelygés és az ételektől való idegenkedés, undor összefügghet, ha a terhesség alatt jelentkezik. A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy ez a következtetés nagyrészt datált tanulmányokon alapszik, és további kutatásokra van szükség.
A Journal of Food and Nutrition Research című folyóirat szakirodalmi áttekintése szintén összefüggést mutatott az egyes ételektől való undor és a terhesség alatti hányinger, hányás között. A kutatók azt feltételezik, hogy ezt a kapcsolatot egy olyan testi mechanizmus okozhatja, amely megvéd bizonyos ételekben található potenciálisan káros összetevőktől. A kapcsolat összetett kulturális és pszichológiai okok eredménye is lehet.
Mikor fordulhat elő?
A legvalószínűbb az, hogy az első trimeszterben tapasztalja a kismama az egyes ételektől való undort, de ez a terhesség során bármikor megtörténhet. A legtöbbször ez a tünet megszűnik, miután a baba megszületett. De az is előfordulhat, hogy valamely ételtől való idegenkedés továbbra is fennmarad.
Mely ételektől idegenkednek a leggyakrabban a kismamák?
Valójában bármilyen étel kiválthat idegenkedést, undort, vagy éppen sóvárgást a várandósság alatt. Sőt, még az is előfordulhat, hogy a terhesség egy pontján rá sem bírsz nézni egy ételre, később viszont éppen azt szeretnéd enni. A leggyakrabban az erős szagú ételekkel szemben tapasztalnak idegenkedést a kismamák.
Gyakran éreznek ellenszenvet a következő ételek irányába:
- hús
- tojás
- tej
- hagymafélék
- fokhagyma
- tea és kávé
- fűszeres ételek
Az, hogy a terhesség alatt mely ételektől undorodsz, és melyek után sóvárogsz, nem feltétlenül függ össze a várandósság előtti étrendeddel.
- Kapcsolódó: Furcsa tünetek a korai terhességben
Néhány tipp, ami segíthet
A legtöbb esetben érdemes hallgatni a tested jelzéseire, és elkerülni bizonyos ételeket, és ha valamilyen fogás után sóvárogsz, azt enni, természetesen mértékkel.
Ha olyan ételektől is undorodsz, amelyek fontosak a terhesség alatt, fontos meggyőződnöd arról, hogy ezeket a tápanyagokat más forrásból is tudod biztosítani. Próbálkozhatsz azzal is, hogy elrejted más ételekbe azokat az élelmiszereket, amiktől éppen idegenkedsz. Például, ha a saláta ilyen, próbálj meg készíteni egy zöldséges-gyümölcsös turmixot, amiben vannak leveles zöldségek is. Így nem fogod az ízét vagy az állagát érezni.
Forrás: healthline.com