Terhesség

Fagyibabák?

Az ivarsejtek és embriók fagyasztása szóba jöhet akkor, ha a pár később is szeretne még gyermeket, vagy a termékenységet valamilyen küszöbönálló kezelés, betegség fenyegeti.
2010. Augusztus 25.

A “krioprezerváció” (fagyasztva tartósítás) nem holmi tudományos-fantasztikus eljárás, habár az élő sejtek, szövetek ilyen módon történő konzerválása és tárolása elsőre valóban földöntúlinak tűnhet. Legyen azonban bármilyen furcsa is, hogy az embriókat vagy a női és férfi ivarsejteket mínusz 196 Celsius fokon fagyasztva képesek “tartósítani” a szakemberek, ez az eljárás teszi lehetővé a fagyasztott képletek akár évekkel későbbi felhasználását.

“Fagyibabák” – Az embriófagyasztásról

Mesterséges megtermékenyítés során a tüszőstimulálás hatására több tüsző, bennük pedig több petesejt növekedik. Ha a spermiumokkal való találkozás után a beültetéshez szükséges 2-3 embrió mellett több is van, ami az embriológus szerint életképes lehet, lehetőség van azokat lefagyasztani.

A 2-4 vagy 6-8 sejtes stádiumban levő embriókat írásos hozzájárulás után szakemberek tartósítják, azaz rendkívül alacsony hőmérsékleten folyékony nitrogénbe helyezik őket. Az embriók fejlődése ilyenkor leáll, ha azonban a későbbiekben a pár úgy dönt, hogy szeretné vállalni az újabb beültetést, esetleg az első embriótranszfer sikertelen volt, a fagyasztásból felengedve újabb stimuláció és műtét nélkül lehetséges a visszaültetés.

A fagyasztott embriókkal (avagy a “fagyibabákkal”, “eszkimókkal”, ahogy a lombikos párok nevezik őket) történő mesterséges megtermékenyítést röviden FET-nek (frozen embryo transfer) nevezik, esetében a hormonok okozta megterhelés kisebb, mint az eredeti lombikbébi programban.

Érdekesség

A fagyasztás és felolvasztás során keletkező jégkristályok a fagyasztott képleteket károsíthatják, amit a szakértők különleges tápoldatok alkalmazásával igyekszenek elkerülni: ettől függetlenül azonban a fagyasztott embriók egy része biztosan elpusztul a procedúra során. A megoldást az ún. vitrifikáció jelentheti, ami egy viszonylag új eljárás, ultragyors fagyasztást jelent. Lényege, hogy a fagyasztandó ivarsejteket vagy embriókat rövid ideig nagy koncentrációjú fagyasztó oldatba helyezik, majd azonnal folyékony nitrogénbe kerülnek. Így kiküszöbölhető a jégkristályok roncsoló hatása.

Petesejtek hidegre téve

Petesejt-fagyasztásA petesejtek fagyasztása preventív okokból számít úttörő eljárásnak, mivel segítségével olyanok is esélyt kapnak a teherbe esésre, akik betegségük, életkoruk vagy akár egy-egy kezelés folytán meddővé váltak, válhatnak. A petesejtek fagyasztása így segítséget nyújthat például a daganatos megbetegedésben szenvedő fiatal nőknél, hiszen a kemoterápia és sugárkezelés funkcióbeli károsodását eredményezhet a petefészkekben, azaz meddőséggel is járhat.

Mikor érdemes tehát a petesejtek fagyasztása mellett dönteni? Hematológiai (leukémia, Hodgkin-kór, non-Hodgkin-limfómák) betegségek, béldaganatok, osteoma, szarkóma és Turner-szindróma kezelése előtt mindenképpen, hiszen ha a beteg előrelátóan lefagyasztatja a tőle nyert petesejteket, gyógyulása után képes lehet saját gyermekének kihordására a petesejt-adományozás igénybevétele helyett. A mai napig vita tárgyát képezi, hogy olyan célból etikus-e petesejtet fagyasztani, ha a nő segítségével mind későbbre szeretné kitolni terhességét.

A jövő? A másik alternatíva a jövőben a petefészekszövet fagyasztása lehet, amire akkor kerülhet sor, ha valamilyen okból nem alkalmazható a petesejtnyeréshez szükséges hormonális stimuláció (alacsony életkor, betegség). Ilyen esetben is a betegség kezelése előtt nyernek egy-egy darabot a petefészekből, majd azt a gyógyulás után ültetik vissza a szervezetbe.

Fagyasztott hímivarsejtek

Már évtizedek óta lehetséges a férfiak termékenységének “jégbe hűtése” is. Ez az eljárás az embriókkal szemben például jóval egyszerűbb, hiszen spermiumból jóval több van, és még érzékenységük sem olyan magas fokú.

A spermiumok fagyasztása szintén indokolt lehet daganatellenes és hosszantartó gyógyszeres kezelések előtt, illetve a férfi meddővé tételt (ondóvezeték elkötése) megelőzően. Előrelátó gondolkodást igényelnek bizonyos munkakörök is, amelyek a here működésére lehetnek káros hatással: érdemes fagyasztatni, ha a férfi munkája során erős vegyszerekkel, sugárzó anyagokkal vagy magas hőmérsékletben dolgozik.

Lehetőség a hűtőből

Az embriók, petesejtek és hímivarsejtek tárolása műszalmákban, illetve ampullákban történik. Ezeket gondosan ellátják azonosítókkal, hogy a későbbiekben ne fordulhasson elő a minták elcserélése. A szakemberek tárolókba helyezik őket, ahol a nitrogén utánpótlása folyamatos, és innentől éveken át is alhatják téli álmukat. A tárolás során a minta gazdájának újra és újra rendelkeznie kell, mi történjék a fagyasztva tárolt ivarsejtekkel és embriókkal.

Fontos, hogy a lefagyasztott sejtek és embriók nem feltétlenül jelentenek garanciát a teherbe esésre, ám tény az is, hogy minél előrehaladottabb korban szeretne egy nő gyermeket vállalni, annál több kockázati tényezővel kell szembenéznie. Legyen ennek oka bármilyen betegség, kezelés vagy külső tényező, ilyenkor egy évekkel korábban lefagyasztott minta segítséget nyújthat – egyenesen egy olyan életkorból, amikor még a genetikai állomány is fiatalabb volt, és a különféle tényezők még kevéssé károsították a donor szervezetét.

Forrás: HáziPatika.com