Terhesség

Mi okozza a fejfájást a terhesség elején?

Miért jelentkezhet fejfájás a terhesség első trimeszterében, és hogyan lehet kezelni a tüneteket?
2022. Szeptember 23.
nő szobában ül fejfájással
Mi segíthet csillapítani a fejfájást?

A fejfájás pontos oka nem mindig ismert, az első trimeszterben valószínűleg a hormonszintek és a vér térfogatának változása játszhat szerepet ebben a tünetben. A tompa, általános fejfájás jelentkezhet a stresszel, a fáradtsággal, és szemfájdalommal is.

Az úgynevezett sinus fejfájása terhesség korai szakaszában gyakori orrdugulás és orrfolyás miatt jelentkezhet, de az éhség és az alacsony vércukorszint is kiválthat fejfájást. Azok, akik elhagyják a reggeli kávét, vagy például a koffeines teát, üdítőt, a koffeinelvonás miatt is tapasztalhatnak fejfájást.

A terhesség korai időszakában a hányinger és hányás okozhat dehidratáltságot, ami szintén járhat fejfájással.

A terhesség alatt gyakori a migrénes fejfájás is, ami lüktető fájdalommal jelentkezhet, általában a fej egyik oldalán, és az agyi vérerek kitágulásának lehet a következménye. A migrénes nők kis százaléka úgynevezett aurát is tapasztal, ami fényvillanásokkal, vagy a karokban és a lábakban tapasztalható bizsergéssel járhat.

Mi adhat okot az aggodalomra?

Ha a fejfájás súlyos vagy nem akar elmúlni, ha szédülés, homályos látás, vagy a látómező megváltozása tapasztalható, fel kell keresni az orvost.

A fejfájás néha összefüggésbe hozható a terhesség alatti vérnyomásproblémákkal is. Ha tartósak vagy súlyosak a tünetek, és a terhesség 20. hete után jelentkeznek, arról is beszélni kell az orvossal. Ugyan a terhesség alatti stroke ritka, de a migrén növelheti a terhes nők kockázatát.

Mit lehet tenni a fejfájás ellen?

  • Kerüld az ismert fejfájást kiváltó tényezőket, például az allergéneket, bizonyos ételeket, mint a nátrium-glutamát, a pácolt húsok, az érlelt sajtok.
  • Próbálj megfelelően étkezni és sok folyadékot inni, különösen, ha reggeli rosszullétre vagy hajlamos.
  • Csökkentsd a stresszt, próbálj ki egy gyengéd, lazító arcmasszázst vagy arcpakolást, hogy segítsd oldani a feszültség okozta fejfájást.
  • Ha migrénes a fejfájásod, pihenj hűvös, sötét, csendes szobában, és próbáld ki a meleg vagy hideg borogatást.
  • Amennyiben fájdalomcsillapítót szeretnél a tünetek enyhítésére, arról minden esetben kérd ki az orvosod véleményét a terhesség alatt!

 

Figyelem! A cikkben található információ tájékoztató jellegű, fejfájás esetén kérd ki az orvosod véleményét!

Forrás: stanfordchildrens.org

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu