Terhesség

Fertőzésveszélyesek a szülészeti medencék

A brit Közegészségügyi Intézet munkatársai egy speciális medencével kapcsolatban felhívták a veszélyt a Legionella-fertőzés veszélyére.
2014. Július 05.

A Legionella súlyos tüdőbetegség forrása lehet, a kórokozó gyakran található meg a nem megfelelően karbantartott légkondicionáló készülékekben. Most egy brit eset kapcsán felmerült, hogy az otthoni szülésekhez használt medencék is hordozhatják a baktériumot. Nagy-Britanniában jelenleg 10 cég forgalmaz ilyen típusú eszközt, és a visszahívást igénylő probléma egy meg nem nevezett gyártó medencéjével kapcsolatban merült fel.

Az ajánlások szerint az ominózus szerkezetet melegítővel és pumpás vízkeringető rendszerrel kell ellátni. Ugyan a szakértők szerint a probléma ritkán fordul elő, azonban a leírt esetnél az újszülött súlyos állapota miatt intenzív ellátásra is szükség volt. A gyártók ajánlása alapján az eszközt a szülés várható időpontja előtti este kell alkalmazni. Mindazonáltal, a keringetett vizet fertőtlenítőszerekkel is el kellene látni. Medencéket a kórházi szülészetek is alkalmaznak, azonban ott jobban odafigyelnek az infekcióveszély visszaszorítására.

A Legionella-fertőzés Angliában évente mintegy 350-400 beteget érint, főként az idősebbek kitettsége magas. A betegség szerencsére gyógyítható a hagyományos antibiotikumos kezeléssel.

Forrás: Medipress