Terhesség

Gyomorsavtúltengés a terhesség alatt: ajánlott és tiltólistás ételek

Viszonylag gyakori jelenség a terhesség harmadik trimeszterében jelentkező gyomorsavtúltengés. Mi okozza és tehetünk-e ellene bármit?
2017. Május 08.

Gyomorsavtúltengés a terhesség alatt: ajánlott és tiltólistás ételek

A terhesség végén sok kismamánál jelentkezik a gyomorsavtúltengés. A növekvő méh ugyanis eléri a bordaívet, felnyomja a rekeszizmot, ezzel a gyomor pozíciója megváltozik, vízszintes helyzetbe kerül. A savtúltengést kiválthatja még az is, hogy a sárgatesthormon hatására a gyomor és a nyelőcső közötti izom elernyed. Emiatt könnyen visszaáramlik a gyomorsav a nyelőcsőbe.

A savtúltengés nagyon kellemetlen közérzetet eredményez és sok kismama pihenni sem tud nyugodtan, mert ülve vagy félig ülve kénytelen éjszaka aludni.

A vedonoblog.hu összeszedte, hogy mivel enyhíthetjük a panaszokat:

– gyakori étkezés

– egyszerre mindig csak pár falatot, keveset együnk

– mellőzzük az erősen fűszeres, zsíros, füstölt, puffasztó ételeket és a csokoládét

– szénsavas italok, kávé, kakaó fogyasztása sem ajánlott

– egy órával a lefekvés előtt már ne együnk semmit, de egy pohár tej kortyolgatása jótékony lehet

– félig ülő helyzetben “feküdjünk”, vagy a fejünket polcoljuk fel párnával

– mindig legyen nálunk keksz vagy kétszersült

Ajánlott ételek:

– tej, tejeskávé, sajt, túró és esetleg joghurt, kefír

– krumpli, tök, cukkini, zsenge zöldbab, zsenge zöldborsó, padlizsán, sárgarépa, spenót, cékla, zöldsaláta

– hámozott alma, banán, mandarin, barack, mák, dió, mogyoró, mandula, gesztenye, mazsola

– szárnyas húsok, sovány marha-és sertés hús (főzve, párolva, grillezve), virsli, sonka, májkrém, baromfi felvágottak

– búzaliszt, kukoricaliszt, búzadara, kukoricadara, rizs

– másnapos kenyér, kifli, zsemle, keksz, babapiskóta, kétszersült, pirítós, piskóta, főtt tészta, puding

– lágy tojás, tükörtojás

– margarin, növényi olaj, natúr vajkrém

– zöld fűszerek, édes fűszerpaprika, szegfűszeg, fahéj, vanília

Nem ajánlottak:

– tejföl, tejszín, füstölt sajtok

– káposzta, karalábé, karfiol, kelbimbó, kukorica, gomba, fokhagyma, szárazbab, lencse, sóska, sütőtök, paprika, paradicsom, uborka, retek

– aprómagvas gyümölcsök, körte, narancs, szilva, szőlő, ananász, dinnye

– zsíros, füstölt húsok, hurka-kolbász, szalonna, tepertő

– sötétre pirított zsemlemorzsa

– friss kenyér, friss péksütemények, zsíros tészták, tömény krémek, kelt tészták

– keményre főtt tojás, hagymás-szalonnás-gombás tojásrántotta

– vaj, zsír, fűszeres vajkrémek

– erős fűszerpaprika, chili, bors, mustár, torma

A jó hír azonban az, hogy szülés után elmúlnak a panaszok.

Kapcsolódó cikkeink gyomorégés terhesség alatt témában:

Forrás: vedonoblog.hu