Gyomorsavtúltengés a terhesség alatt: ajánlott és tiltólistás ételek
A terhesség végén sok kismamánál jelentkezik a gyomorsavtúltengés. A növekvő méh ugyanis eléri a bordaívet, felnyomja a rekeszizmot, ezzel a gyomor pozíciója megváltozik, vízszintes helyzetbe kerül. A savtúltengést kiválthatja még az is, hogy a sárgatesthormon hatására a gyomor és a nyelőcső közötti izom elernyed. Emiatt könnyen visszaáramlik a gyomorsav a nyelőcsőbe.
A savtúltengés nagyon kellemetlen közérzetet eredményez és sok kismama pihenni sem tud nyugodtan, mert ülve vagy félig ülve kénytelen éjszaka aludni.
A vedonoblog.hu összeszedte, hogy mivel enyhíthetjük a panaszokat:
– gyakori étkezés
– egyszerre mindig csak pár falatot, keveset együnk
– mellőzzük az erősen fűszeres, zsíros, füstölt, puffasztó ételeket és a csokoládét
– szénsavas italok, kávé, kakaó fogyasztása sem ajánlott
– egy órával a lefekvés előtt már ne együnk semmit, de egy pohár tej kortyolgatása jótékony lehet
– félig ülő helyzetben “feküdjünk”, vagy a fejünket polcoljuk fel párnával
– mindig legyen nálunk keksz vagy kétszersült
Ajánlott ételek:
– tej, tejeskávé, sajt, túró és esetleg joghurt, kefír
– krumpli, tök, cukkini, zsenge zöldbab, zsenge zöldborsó, padlizsán, sárgarépa, spenót, cékla, zöldsaláta
– hámozott alma, banán, mandarin, barack, mák, dió, mogyoró, mandula, gesztenye, mazsola
– szárnyas húsok, sovány marha-és sertés hús (főzve, párolva, grillezve), virsli, sonka, májkrém, baromfi felvágottak
– búzaliszt, kukoricaliszt, búzadara, kukoricadara, rizs
– másnapos kenyér, kifli, zsemle, keksz, babapiskóta, kétszersült, pirítós, piskóta, főtt tészta, puding
– lágy tojás, tükörtojás
– margarin, növényi olaj, natúr vajkrém
– zöld fűszerek, édes fűszerpaprika, szegfűszeg, fahéj, vanília
Nem ajánlottak:
– tejföl, tejszín, füstölt sajtok
– káposzta, karalábé, karfiol, kelbimbó, kukorica, gomba, fokhagyma, szárazbab, lencse, sóska, sütőtök, paprika, paradicsom, uborka, retek
– aprómagvas gyümölcsök, körte, narancs, szilva, szőlő, ananász, dinnye
– zsíros, füstölt húsok, hurka-kolbász, szalonna, tepertő
– sötétre pirított zsemlemorzsa
– friss kenyér, friss péksütemények, zsíros tészták, tömény krémek, kelt tészták
– keményre főtt tojás, hagymás-szalonnás-gombás tojásrántotta
– vaj, zsír, fűszeres vajkrémek
– erős fűszerpaprika, chili, bors, mustár, torma
A jó hír azonban az, hogy szülés után elmúlnak a panaszok.
Kapcsolódó cikkeink gyomorégés terhesség alatt témában:
Forrás: vedonoblog.hu