Terhesség

Hagyjuk meg a szülőknek a baba érkezésének bejelentését

Azok az idők már elmúltak, amikor postán vagy telefonon érkezett a gólyahír - most sok pár inkább a közösségi média felületein jelenti be a baba születését.
2021. Szeptember 08.
Hagyjuk meg a szülőknek a baba érkezésének bejelentését (Fotó: Getty Images)

Így a rokonok és a barátok hamar tudnak értesülni az új családtag érkezéséről, akik a jókívánságaikat is el tudják küldeni ezeken a felületeken a szülőknek. De ahogy a babycenter.com is írja, az új, digitális csatorna felveti a kérdést, hogy mit tehetünk a túl lelkes barátokkal és családtagokkal, akik még azelőtt megosztanák a jó hírt, hogy a szülőknek erre lehetőségük lenne?

Vannak párok, akik most éppen ezért proaktív módon a következőhöz hasonló képekkel kérik az ismerőseiket, hogy a bejelentéssel várják meg őket.

Hagyjuk meg a szülőknek a baba érkezésének bejelentését

(via babycenter.com)

“Barátaink és családunk. Hamarosan megszületik a kislányunk. Kérünk titeket, hogy engedjétek meg nekünk az örömöt, hogy bejelentsük az érkezését. 9 hónapot vártunk erre a büszke pillanatra. Előre is köszönjük, hogy nem adsz hírt arról, hogy megindult a szülés, vagy hogy a baba megérkezett, amíg ezt mi magunk nem tettük meg.”

A portál szerint ez a trend csak nemrég kezdett erősödni. Mivel a közösségi média még mindig gyerekcipőben jár, még nincs sok kialakult norma. Azonban az Y generációsok, akik már több mint egy évtizede használják a közösségi médiát, ahogy idősödnek, egyre több normát vezetnek be a közösségi médiában.

Ebben az új korszakban a szülők feladata, hogy felelősséget vállaljanak a gyermekeikért a digitális térben is – már a gyerekek csecsemőkorában is. Vannak olyan szülők, akik nem akarnak a gyerekeikről készült képet közzétenni a közösségi oldalakon, és szeretnék, ha ezt a rokonaik és barátaik is tiszteletben tartanák.

Christa Marie, a Little Us Blog bloggere, ahol a Facebook etikettről és más gyermekének születésének a bejelentéséről is írt, elmondta a portálnak, hogy terhességekor egy hasonló képet osztott meg. “Nem akartam, hogy a családom vagy a barátaim elmondják másoknak, hogy vajúdok vagy szültem. Nagyon jól fogadták, és nem is lett ebből semmilyen problémánk!”

Számtalan oka van annak, hogy a szülők azt a megtiszteltetést kérik, hogy ők jelenthessék be a szülést és a gyermek érkezését. Többek között a következő okok miatt is lehet, hogy egy hasonló bejegyzés megosztását választják.

  • Téves riasztás. Ahogy Deidra Romero, a babycenter.com szerzője is írja, mindkét gyermekénél volt téves riasztása. “El sem tudom képzelni, hány üzenetre kellett volna válaszolnom, ha valaki közzétette volna, hogy éppen vajúdok.”
  • Szövődmények. Ha sajnos komplikációk is fellépnek, a szülőknek kell közölniük ezt a hírt is.
  • Privát szféra. Természetesen az is lehet, hogy a szülők szeretnének egy kis nyugalmat, csak szűk körben lenni a gyermekkel.
  • Téves információ. A legtöbben tapasztaltuk már, mennyire tud terjedni a hamis információ is a közösségi médiában.
  • Kontroll a tartalom felett. Teljesen érthető az is, ha az édesanya nem szeretné, hogy akármilyen képet posztoljanak róla a szülés után.