Terhesség

Halasztást kér Geréb Ágnes a börtönbevonulás időpontjára

Megvan Geréb Ágnes börtönbevonulásának időpontja: a szülész-nőgyógyásznak 2018. március 6-án meg kell kezdenie kétéves fogházbüntetését. A szülész-nőgyógyász, független bába halasztást kér: kegyelmi kérvényének elbírálásáig ne kelljen bevonulnia.
2018. Február 12.
Halasztást kér Geréb Ágnes a börtönbevonulás időpontjára

Dr. Geréb Ágnest két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték idén januárban. Hivatalosan 2018. március 6-án meg kell kezdenie kétéves fogházbüntetését. Az értesítés kézbevétele után Geréb Ágnes az illetékes hatóságokhoz halasztási kérelmet nyújtott be, melyben azt kéri, hogy a kegyelmi kérvényének elbírálásáig ne kelljen bevonulnia.

A kegyelmi kérvényt dr. Áder János köztársasági elnök és dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter fogja elbírálni.

Januárban jogerősen két év szabadságvesztésre ítélte és 10 évre eltiltotta hivatásától Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla. Az ítélet két tragikus kimenetelű, régóta húzódó otthonszülés ügyében született meg. Az ítélet kihirdetése után Geréb Ágnes úgy nyilatkozott, hogy értetlenül áll az ítélet előtt: a bírók a hálapénzen alapuló, egymást védő szülészek szakvéleményét vették alapul, holott azoknak egyetlen állítása sem volt bizonyított. A védelem által citált szakértők véleményét nem fogadta el a bíróság. Geréb azt is elmondta az interjúban, hogy az intézeten belüli szülés sok szempontból javult, amit a magyar bábáknak és az otthonszülő családoknak is köszönhetünk. Úgy gondolja, hogy ha a munkája hozzásegítette, hogy a rendszer igazságosabb, emberbarátibb legyen, akkor volt valami haszna az ellen folyó boszorkányüldözésnek.

Dr. Geréb Ágnes 17 évet dolgozott kórházban szülész-nőgyógyász szakorvosként. Az ő nevéhez fűződik annak a feltételrendszernek a kidolgozása, hogy apák hogyan vehetnek részt a szülésnél. A múlt héten jelent meg az a kisfilm, amelyben apák köszönik meg, hogy részt vehettek gyermekük születésében. A filmben szereplő apák között volt, akinek gyermeke otthon született és volt, akinek kórházban.

Geréb aktívan részt vett annak elfogadtatásában is, hogy az újszülöttek a szülés után az édesanyjukkal maradhassanak, vagyis a rooming in-ben, ami ma már elterjedt módszer Magyarországon.

Elvitathatatlan dr. Geréb Ágnestől, hogy a kórházi szülésekre is hatással volt a bábai szemlélet, ennek is köszönhető, hogy ma már vannak olyan kórházak Magyarországon, ahol a természetes és beavatkozásoktól mentes szüléskísérés az alapszemlélet, ahol a szülés anyaközpontúvá vált.

1989-től kísért otthonszüléseket, és első pillanattól kezdve szerette volna, hogy szabályozott keretek és protokollok mentén történjen az intézeten kívüli szülés. Bába munkacsoportot hozott létre, többek között azzal a céllal, hogy megalkossák az intézeten kívüli szülés törvényi kereteit is, ami később 2011-ben – elsősorban az ő eredményeikre építve – meg is született.

Közben pár hete a Szabadság-hidat hálavirágok lepték el: több ezren demonstráltak egy-egy szál virággal Geréb Ágnesnek mellett. Az akcióhoz sok vidéki és külföldi város is csatlakozott.

Közben Február 17-re, délelőtt 11 órától a Deák téri evangélikus templom előtt egy újabb akció szerveződik: az akció résztvevői közös énekléssel kegyelemet kérnek  a köztársasági elnöktől és kifejezhetik szolidaritásukat azok, akik Geréb Ágnes ítéletét igazságtalannak tartják a Hozd a hangod! eseményen.

Azt a petíciót, amiben Áder János köztársasági elnököt arra kérik, adjon kegyelmet Geréb Ágnesnek már közel 40 ezren írtál alá.

A 444-en megszólalt az az édesanya, akinek egyik ikergyermeke halála miatt ítélték most el Geréb Ágnest. Az anya igazságtalannak tartja az ítéletet. Ő lehetne az, aki azt mondja Geréb miatt halt meg a gyermeke, de olyannyira nem így gondolja, hogy később is szült Geréb Ágnessel.

Kapcsolódó cikkeink a témában:

Forrás: Silberstein and partners/babaszoba.hu