Terhesség

Háromszülős megtermékenyítésé a jövő?

Egészségesebb - más értelmezés szerint genetikailag módosított - babák születhetnek, ha elfogadják azt a tervezetet, amely engedélyezni a háromszülős lombik-programot.
2014. Március 27.

Február 27-én adta ki a háromszülős lombikbébi program elfogadását célzó törvénytervezetét az Egyesült Királyság Egészségügyi Minisztériuma. Miután az Egyesült Államokban betiltották az eljárást, a szigetország lehet az első, ahol a gyermekeknek már három biológiai felmenője lehet.

A kísérleti fázisban lévő három-szülős lombikbébi program célja, hogy a sérült mitokondriummal rendelkező édesanyák is egészséges gyermekeket szülhessenek. A mitokondriumoknak, azaz a sejtek energia-termelő központjainak elégtelen működése ritka betegség. “Évente körülbelül négyezer gyermek születik ezzel a gyógyíthatatlan kórral” – nyilatkozta Shoukhrat Mitalipov, az Oregon Health and Science Egyetem biológusa a Reutersnek. A petesejtben található mitokondriumok meghibásodása olyan betegségekért felelhetnek, mint a Parkinson-kór, az öröklődő vakság egy fajtája vagy a süketséggel járó cukorbetegség.

Így lesz két petesejtből egy egészséges

A kezelés lényegét legkönnyebben a tojáson lehet szemléltetni. A petesejt két részből áll: az egyik a sejtmag (tojássárgája), a másik a citoplazma (tojásfehérje). Az eljárás során a betegséget hordozó nő petesejtjének sejtmagját egy egészséges donor citoplazmájába helyezik, tehát a gyermeket vállaló édesanya egészséges tojássárgáját egy másik nő egészséges tojásfehérjébe helyezik. A cél a citoplazmában található sérült mitokondriumok egészségesre cserélése.

A születendő gyermek teljes genetikai állományát két nőtől és egy férfitól kapja, ugyanakkor “a gyermek szemét, orrát, testalkatát nem határozza meg a donoranya egyszázalékos kölcsön génállománya. Ezért az sem kérdéses, hogy ki az igazi anyja egy ilyen gyermeknek: az, aki a huszonhárom kromoszómáját adta és megszülte” – nyilatkozta korábban a dr. Czeizel Endre.

Út a megvalósulásig

A procedúra ellenzői főként etikai problémákra hivatkoznak, és a klónozáshoz hasonlítják a kezelést. “Ha az eljárást engedélyezzük, genetikailag módosított emberek fognak születni” – tiltakozik a beavatkozás ellen Marcy Darnovsky, a Berkeley Center for Genetics and Society kaliforniai központjának vezérigazgatója.

Vele szemben Peter Braude, a King’s College London professzora üdvözölte a változást: “Az egészségért folytatott genetikai módosítás fontos lépés az emberiség történetében.”

A londoni ülés előtt két nappal az amerikai Food and Drug Administration újratárgyalta állásfoglalását a három-szülős lombikbébi programmal kapcsolatban, végül azonban úgy döntöttek, hogy a kísérletek nem jutottak olyan szintre, hogy emberek számára is be lehessen vezetni az eljárás.

“A kormány túl nagy kockázatot vállal egy olyan eljárás legalizálásával, ami még csak kísérleti fázisban van” – jegyzi meg David King, a Human Genetics Alert igazgatója. “Európa összes országában be van tiltva az öröklődő emberi genom módosítása. A törvény épp ezt engedélyezné.”

Eddig majmokon sikeresen alkalmazták a beavatkozást. Bár érdeklődők Magyarországon is lennének, csak májusban legalizálhatják először a három-szülős lombikbébi programot az Egyesült Királyágban.