Terhesség

Hol tart az őssejt-felhasználás?

Az őssejtek felhasználásával kapcsolatban még mindig rengeteg a bizonytalanság. A kutatások azonban folyamatosak, és egyre több súlyos betegségnél látják lehetségesnek, hogy az őssejtek alkalmazásával nagyszerű gyógyulási eredményeket lehet elérni.
2015. December 07.

Gyakori tévhit az őssejt-terápiával kapcsolatban, hogy csak a köldökzsinórvérből eredő őssejteket lehet csak gyógyításra felhasználni. Azonban évtizedek óta alkalmazott a csontvelő-transzplantáció bizonyos daganatos betegségek esetén, ráadásul nagyon jó eredményekkel.

Az egyéb őssejtek (így a köldökzsinórvérből származók) felhasználását a világ különböző részein eltérő módokon szabályozzák, így az is különbözik, hogy milyen betegségek, problémák kezelésére engedélyezik azok felhasználását. Az Amerikai Egyesült Államokban például a vért és az immunrendszert érintő betegségek kezelésére használhatják ezeket, míg az Európai Unióban nemrég engedélyezték azt, hogy az őssejteket bizonyos szembetegségeknél is alkalmazhatják.

Az őssejteknek különböző típusai lehetnek, ezeket különböző „helyekről” nyerik ki (a csontvelőből, a köldökzsinórból, bőrből vagy éppen embrionális szövetekből), és ezek miatt azok felhasználhatósága is különbözik. A köldökzsinórvérből származó őssejteket például jelenleg csak a vér-, illetve az immunrendszer különböző rendellenességeinek kezelésére lehet alkalmazni, egyéb problémáknál az alkalmazhatóságuk még mindig kérdéses.

Jelenleg is több olyan kutatás folyik, melyek az őssejtek lehetséges felhasználást igyekeznek felderíteni. Foglalkoznak például a különböző neurodegeneratív betegségek (Alzheimer- és Parkinson-kór, Lou Gehring-betegség), kezelhetőségével; azzal, hogy a traumák vagy stroke után bekövetkező agysejt-pusztulás megállítható, illetve visszafordítható-e az őssejtek segítségével. A különböző szívbetegségek, például a szívinfarktus során elpusztult sejteket is próbálják őssejtekkel pótolni.

Előzetes kutatási eredmények alapján az őssejtek bizonyos típusú látás- és hallászavarok kezelésére is alkalmasak lehetnek. A legújabb eredmények szerint pedig az őssejtek a cukorbetegség gyógyításához is hozzájárulhatnak.

Hol tart az őssejt-felhasználás?

Az őssejtek nagyon jó hatással lehetnek a különböző szövetekre, sejtekre, így példásul a tudósok elképzelhetőnek tartják azt is, hogy új haj-, bőr- vagy akár fogszövetet hozzanak létre, és ezzel akár egy új fog is növeszthetővé válik. Az őssejtterápiában látják a kopaszodás vagy a hegesedés ellenszerét. Más kutatások alapján az őssejteket a meddőség egyes altípusainak gyógyítására is fel lehet használni.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Az őssejtek típusai, képességeik
  • Mit is lehet csinálni az őssejtekkel?
  • Az őssejtek forrásai