Terhesség

Az őssejtek forrásai

Az elmúlt években szélesedett azon betegségek köre, amelyekben a gyógyulás ígéretével lehet alkalmazni őssejtátültetést. Olyan betegekre is kiterjeszthetővé vált, akiket korábban nem lehetett kitenni a beavatkozás veszélyének.
2006. Október 09.

Az őssejtek kinyerésének lehetőségei

A három jól ismert és alkalmazott őssejtforrás a csontvelő, perifériásvér-őssejt és a köldökzsinórvér-őssejt.

Csontvelői sejtek nyerése: altatásban vagy gyakrabban gerincvelői érzéstelenítésben a hátsó csípőtövisekből, esetleg a szegycsontból nyerhető a megfelelő mennyiségű csontvelő. Ez egy igen fájdalmas és bonyolult, sőt sok kockázatot rejtő beavatkozás. Az alvadásgátolt csontvelői sejteket megfelelő előkészítés után kapja meg a beteg (recipiens).

Perifériásvér-őssejt nyerése a keringő vérből történik. A donor nagydózisú, ún. granulocita növekedési faktor (GNF) előkezelésben részesül, mely lehetővé teszi, hogy a csontvelőjéből a vérébe kerüljenek a transzplantációra alkalmas őssejtek és elődsejtek.A csontvelő az embrionális őssejtektől eltérő, főként vérképző, felnőtt őssejteket tartalmaz. A vérképző őssejtekből alakulnak ki a vörösvérsejtek, a fehérvérsejtek, amelyek a fertőzések leküzdésében játszanak szerepet, valamint a vérlemezkék, amelyek a véralvadáshoz szükségesek. Ennek a módszernek hátránya, hogy a köldökzsinórvér-őssejtek felhasználásával összehasonlítva gyakoribbak az úgynevezett graft versus host reakciók, amikor a beültetett sejtek a gazdaszervezettel szemben reagálnak.

A köldökzsinórvér-őssejt átültetésének sajátossága, hogy a köldökzsinórvér őssejtjeit lefagyasztva tárolják a felhasználásig. Nem saját célú felhasználás esetén – speciális esetben – a beteg HLA-ban egyező születendő testvérének köldökvére is alkalmazható. A levétel, fagyasztás, tárolás és biztonsági vizsgálatok részleteit nemzetközi szabályrend tartalmazza. Tekintve, hogy a köldökzsinórvér beadása is transzplantáció, a transzplantáció szabályainak minden esetben teljesülniük kell.

Az őssejtek forrásai

A méhlepényből a köldökzsinóron keresztül a baba megszületése után gyorsan és könnyen, percek alatt gyűjthető vér. Gyakorlatilag teljes biztonsággal végezhető vérvételi folyamat, a baba és a mama számára is egyaránt fájdalommentesen. A köldökzsinórvér őssejtjei immunológiai szempontból 100%-osan megfelelnek a saját szervezet számára, valamint adott esetben felhasználhatók lehetnek a testvéreknél és más rokon családtagoknál is.

A méhen belül a magzat vére a köldökzsinóron és a méhlepényen keresztül keringve veszi fel az oxigént és a tápanyagokat, és szállítja az édesanyától a gyermekbe. Amikor a gyermek megszületik, ez a kapcsolat a köldökzsinór átvágásával véget ér, a gyermek vérkeringésének összeköttetése az anyjával és a méhlepénnyel megszűnik. A méhlepény és a köldökzsinór, amiből a köldökzsinórvért gyűjtik, a szülés végén távozik az anyaméhből. Ha nem történik meg a köldökzsinórvér levétele, akkor ezt a hasznos, akár életmentésre is alkalmas vért a méhlepénnyel együtt szerves biológiai hulladékként megsemmisítik.

A teljes folyamatnak, amely a tájékoztatástól a gyűjtésen, a szállításon és a tároláson keresztül a felhasználásig terjed, pontos szabványműveleti előírások alapján kell történnie, amit a szolgáltató állít össze és a hatóság fogad el. Ennek alapján az intézet vagy a szolgáltató tevékenysége bármikor ellenőrizhető mind a hatóságok, mind a szolgáltatást megrendelő által.

KZSV Csontvelő Perifériás vér
Gyűjtési rizikó nincs fájdalmas, invazív, kockázatos 3-6 órás vércsere, invazív
Sejt életkora 0 év felnőtt korú felnőtt korú
Sejtóra (telomer hossz) sok osztódás, hosszú kevesebb osztódás, rövidebb kevesebb osztódás, rövidebb
HLA tolerancia toleráns kevésbé toleráns kevésbé toleráns
GVHD rizikó alacsony magas magas
Infekciók kis valószínűség nagyobb valószínűség nagyobb valószínűség
Költségek alacsonyabbak magasak magasak
Beépülés ideje hosszabb (3-4 hét) közepes (2-3 hét) rövid (1-2 hét)
Köldökzsinórvér Csontvelő
A transzplantációig eltelt idő 2,5 hónap 3,5 hónap
Nem megfelelő donorok (%) 0 % 25 %
Gyűjtési komplikációk (%) 0 % 6 %
CMV pozitív esetek 0,4 % 42 %
Graft vs Host rizikója (%) 12 % 23-70 %

Forrás: HáziPatika.com