Terhesség

Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központ

Biztosan sokan kíváncsiak arra, milyen lett a négy szülészeti-nőgyógyászati osztály összevonásával létrehozott új szülészet az egykori bababarát MÁV-kórház helyén. (Írásunk a 2009 márciusi állapotot tükrözi.)
2010. Augusztus 14.

Ugyanaz a hely, ugyanazok a barátságos szobák és majdnem ugyanazok a szülőszobák, amelyeket a régi MÁV-ban megszoktunk, de minden vadonatúj és sokkal tágasabb a korábbinál. 2007 júliusa óta működik teljes kapacitással ez a régi-új szülészet, ám nem a korábban itt megszokott és a szülők körében közkedvelt bababarát elvek alapján.

dr. Török Miklós

Fotó: Fábián OlgaA mostanában itt szülő anyák nyolcvan százaléka már nem igényli, hogy éjjel-nappal a kisbabájával lehessen, és úgy tűnik, az alternatívnak mondott szülési módszerek iránt is alaposan megcsappant a kereslet, pedig a régi MÁV erről volt híres. Igaz, két kényelmes vajúdókád is van, de soha senki nem akarta kipróbálni egyiket sem, még vízben vajúdásra sem, s ahogy Török Miklós professzor, az osztály vezető főorvosa fogalmaz, kötélbe csimpaszkodva és állva vagy vízben sem akart szülni senki, pedig a lehetőség megvan rá. Megszűnt a szülésznőválasztás, de ez bizonyos fokig érthető is: ilyen dolgozói létszám és születésszám mellett ez megoldhatatlannak tűnik. Két védőnő is dolgozik az osztályon, de az adminisztrációs teendőkön ritkán jutnak túl.

Nádor Csaba újszülöttgyógyász főorvos a bababarátság lényegét nem a bordásfal és a gumilabda rendelkezésre állásában látja, hanem az ellátás színvonalában, és ezen a téren nincs szégyellnivaló, hiszen az újszülött-halálozási mutatók kiemelkedően jók: a fél kiló alatti súllyal születők fele életben marad, ám csupán 5-10 százalékuk lesz teljesen egészséges.

A 26. terhességi hét után születőknél ugrásszerűen javulnak a túlélési mutatók és a maradványtünetek nélkül gyógyulók aránya. Az egy kiló felettieknél már csak elvétve kell veszteségekkel számolniuk.

Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központ

A gyermekágyas szobák egyik ajtaja

a látogatófolyosóra nyílik, a másik az osztályra,

így a látogatók csapatát odakint fogadhatja

a kismama, a szobába csak az apa mehet be

az “apás félórára”, Fotó: Fábián OlgaA császárarány sokkolóan magasnak tűnik, ám Török professzor elmondja, hogy ez a sok különleges ellátást igénylő, például krónikus betegségben szenvedő kismama biztonságos ellátása miatt alakul így.Más budapesti kórházakból és Vácról is ide hozzák a koraszülő anyákat, hogy itt hozhassák világra kisbabájukat, ahol kiváló szakembergárdával és magas technikai színvonalon álló gépekkel tudják segíteni az apróságok életben maradását és minél teljesebb felépülését. Bár hely és kényelmes fotel is bőven van, amikor ott jártunk, egyetlen édesanya sem időzött koraszülött kisbabájánál. Talán a nagy távolság miatt, ami a gyermekágyat és a PIC-et elválasztja?

– Szeretnénk az anyák igényeihez igazodni – búcsúzik Török professzor -, s a betegelégedettségi vizsgálatokból meg a köszönőlevelekből úgy tűnik, ez sikerül is.

Tények, adatok

  • A születésszám 2008-ban 3102 volt, ez nagyjából megfelel a Királyhágó úti, Szabolcs utcai, MÁV- és BM-kórház szülészetei egykori éves forgalmának, ám az összesen 390 dolgozóból csak 112-en maradtak.
  • A gyermekágyas rész 35 ágyas, 2-3 ágyas kórtermekkel.
  • Az anyák dönthetnek, maguk mellett tartják-e a kisbabát.
  • Az intézményben PIC működik 12 intenzív ággyal, az utógondozást is a helyszínen végzik.
  • A császármetszések aránya 43 százalék (az országos átlag 31), császárosok is kérhetik rögtön a műtét után az együttes elhelyezést a babával.
  • Ebben az intézményben működik tovább a Szabolcs utcai szülészet jó hírű genetikai részlege.

Forrás: Kismama magazin