Terhesség

Így készíthetsz te magad szuper pocakos fotókat

Nem muszáj profi fotóst hívnod, te magad is csodálatos várandós képeket készíthetsz. Íme, néhány tipp egy fotóstól.
2020. Június 28.
Így készíthetsz te magad szuper pocakos fotókat (fotó: Getty Images)

Nem muszáj profi fotós, sőt, profi eszközpark sem ahhoz, hogy csodálatos várandós képeket készíts, vagy az újszülött kisbabádról készíts szép fotókat. Te magad (vagy a párod) is tudsz készíteni olyan fényképeket, amelyek megörökítik ezeket az életre szóló pillanatokat.

Jessica Mehu Michigan-i hivatásos fotós, nem mellesleg négy gyermek édesanyja ad tanácsokat, amelyekkel te is könnyen elkészítheted álmaid fotóit. Nincs szükséged más eszközre, mint az okostelefonodra. Mindössze annyira figyelj, hogyha egyedül készíted a képeket, akkor támaszd az asztalra vagy egy polcra és gyakorold néhányszor az önkioldó használatát.

Mehu pontos leírást ad arról, hogyan készíts magadról vagy kisbabádról szép képeket. Íme, ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni.

Várandós fotózás

Bár nincs egy jól meghatározható terhességi kor a fotózáshoz, Mehu azt javasolja, hogy várd meg a 32-35.hetet, egész egyszerűen azért, mert ilyenkor már biztosan elég nagy a pocakod, de még egyéb puffadások (arc, végtagok)nem jellemzőek.

Mit vegyél fel?

Olyan ruhát vegyél fel, ami kompatibilis a fotózás szempontjából, azaz kerüld a csíkos, kockás, pöttyös, valamilyen feltűnő logóval díszített vagy túl élénk színű ruhákat.

Mehu javaslata a sport melltartó viselése, olyan nem kismama farmer, amit nem gombolsz be, hogy a hasad jól látszódjon, ugyanezen oknál fogva egy nagyobb méretű (férfi) pólóba is bújhatsz, vagy valamilyen szép köpenyt is választhatsz, a lényeg, hogy látszódjon a pocakod.

Háttér

Ha nem opció a szabadban fotózás (mert például cudar idő van), akkor a négy fal közötti képek is jól működhetnek. Jó megoldás lehet egy szép függönyt választani háttérnek, vagy egy nagy ablak közelében, az optimális fényviszonyok miatt. Utóbbi esetében a fotós azt tanácsolja, hogy ne az ablak legyen a közvetlen háttér, inkább oldalról legyen a fotózáskor.

A legjobb napszak

Ha szabadban fényképezel, Mehu szerint, naplemente előtt egy órával a leglágyabbak a fények. Kerüld el a közvetlen napfényt, az árnyékolás miatt.

Ha beltérben fényképezel, akkor az a legjobb, ha az ablakból áradó természetes fényt használsz. A fotózás előtt néhány napig teszteld, hogyan süt be a nap az ablakodon.

Pózok

Kissé lefelé fotózzunk, azaz érdemes a fényképezőgépet vagy a telefont magasabb helyre állítani. A fényforrás leginkább oldalt legyen. Kezünk a hasunkon pihenjen, a könyökünket pedig húzzuk kissé hátra.

Újszülött fotózása

A fények, világítás tekintetében ugyanaz a szabály, mint fentebb. Mehu azt javasolja, hogy legyen a baba közelében fűtőtest vagy hősugárzó. Esetleg egy textil pelus vagy cumi sem árthat.

Mit viseljen a baba?

Nem kell semmi különös, ők úgy tökéletesek, ahogy vannak! – mondja Mehu. A fehér – takaró, body vagy bármilyen ruhadarab – még inkább kiemeli a szépségüket.

Kiegészítők

A fehér holmi mellett válasszunk valamilyen cuki kosarat, hangulatos takaróval béleljük ki és ebbe tehetjük a babát.

Ami a hátteret illeti, Mehu szereti a keményfa padlókat, a prémet, vagy egy kötött takarót. Egy másik nagyszerű lehetőség, ha az ágy egy ablak mellett van, fektessük oda a babát. Soha ne hagyd felügyelet nélkül, és ne tedd az ágy szélére.

A legjobb napszak

Mindig bent fotózzuk, a nap elején, reggel vagy délelőtt, amikor a kisbabák még kiegyensúlyozottabbak. Nem árt, ha jóllakott csecsemőt fotózunk, és készítsünk néhány olyan képet is, amin alszik a baba.

Pózok

Sokféle szögből fotózzunk: közelről és távolabbról is. Ne felejtsd el az apró ujjacskákat sem! Ha van nagy tesó, akkor legalább egy képen puszilja meg a babát. A szülők általában nem akarnak fotózkodni, de Mehu szerint legalább a szülők keze látszódjon egy-egy képen.

Próbálj nem stresszelni, normális, ha 10-ből egy kép sikerül. Próbálkozzunk bátran különféle szögekből fotózni, fénnyel játszani, más és más pozíciót kipróbálni mindaddig, amíg egyszer csak ott lesz az áhított fotó.