Terhesség

Nem nőtt a hasa semmit a terhesség alatt, ez a magyarázat

Kriptikus terhesség: amikor valaki várandós, de ez nem látszik rajta.
2022. November 11.
Fotó: Getty

Rejtélyes dolog, mégis előfordul, hogy valaki csak a terhesség felénél, vagy egészen a szülésig nem is tud arról, hogy babát vár.
Van, akinek enyhék a tünetei, amelyeket könnyű figyelmen kívül hagyni, és olyan is adódik, hogy egyáltalán nincsenek tünetek – még a has sem nő. Sajnos azonban arra is van példa, hogy valaki mentális egészségi állapota miatt maga előtt is tagadja a terhességet, netán fizikai állapota, betegsége elfedik a terhességi tüneteket.

Az úgynevezett kriptikus terhesség jellemzői

A terhességi tünetek gyengék, vagy nincsenek. Nem jelentkezik, hányinger, hányás, fáradtság, sőt, a has sem növekszik, és a menstruáció sem marad ki.
Ha vannak is efféle tünetek, nem annyira zavaróak, hogy az illető foglalkozzon velük. Például a reggeli rosszullétet gyomorpanaszként vagy a menstruáció elmaradását csupán rendszertelen ciklusként észleli.
Mivel az illető nem köti ezeket a jeleket egy esetleges terhességhez, nem készít tesztet – írja a verywellhealt.com.

Milyen gyakori ez a jelenség?

A 20 hetes (öt hónapos) küszöbig 475 terhességből egy észrevétlen marad. Minden 2500 terhességből egyet pedig egészen addig nem ismernek fel, amíg világra nem jön a baba.

Hogyan lehetséges ez?

Sokak számára képtelenségnek tűnik, ha valaki terhes, és nem tud róla. A témával kapcsolatos vita és kutatás hiánya továbbra is hozzájárul ahhoz, hogy nem ismerjük ezt a szokatlan, de valós helyzetet. Ez a rejtélyes terhességek körüli megbélyegzést is táplálja.

Jelenleg nincs olyan egzakt körülmény, ami megmagyarázza a dolgot. A szakértők azonban úgy vélik, hogy a következő tényezők némelyike ​​hozzájárul ahhoz, hogy egy személy nem tudja, hogy terhes:

 • Az olyan gyakori terhességi tünetek, mint az émelygés, a kismedencei görcsök, a deréktáji fájdalom és a nagyobb has nem mindig jelentkeznek minden embernél. Minden személykülönböző mértékben és különböző időpontokban tapasztalhatja ezeket.
 • Szabálytalan menstruációs ciklus: A rendszertelen menstruációs ciklus megnehezítheti annak megállapítását, hogy kimaradt-e egy alkalom. Ez különösen igaz, ha az illető ciklusa hosszabb, mint az átlagos 28 nap.
 • Időszakos pecsételés: A terhesség alatt előforduló vérzés és pecsételés könnyen összetéveszthető egy enyhe menstruációval.
 • Életkor és termékenység: A terhességi tünetek hasonlóak lehetnek a korai menopauza tüneteihez. Ha a múltban valaki küzdött a teherbeeséssel, akkor nehéz lehet elhinni, hogy terhes lehet.
 • Pontatlan terhességi teszteredmények: A terhességi tesztek általában nagyon pontosak, de előfordulnak hibák – különösen akkor, ha valaki nem a megfelelő módon vagy a legjobb időpontban tesztel. Lehetséges, hogy a terhességi teszt negatív lesz még akkor is, ha valaki valójában terhes.
 • Nincs feltűnő „babapocak”: Előfordulhat, hogy a terhes has nem nyilvánvaló annak, aki hastájékon túlsúlyos. Vannak, akik nem híznak sokat, vagy csak a terhesség későbbi szakaszában kezd látványossá válni a dolog. És olyan is akad, akin alkatilag nem látszik meg a többlet.
 • Nem érzi a baba mozgását: A magzat és a placenta elhelyezkedése néha megnehezítheti a mozgás érzékelését. Például a placenta elülső elhelyezése esetén a méhlepény a méh elülső részén található. Amikor ez megtörténik, hosszabb ideig tarthat a magzati mozgások érzékelése, és nehezebb lehet felismerni őket.
 • Policisztás petefészek szindróma (PCOS): A PCOS hormonális egyensúlyhiányt okozhat, ami megzavarja az ovulációt. Ez váratlan terhességhez vezethet, ami észrevétlen maradhat.
 • Fogamzásgátlás használata: Még megfelelő használat mellett is előfordulhat, hogy teherbe eshet, aki fogamzásgátlót szed. Ám aki tablettát használ, nem is gondol rá, hogy terhes lehet, és figyelmen kívül hagyja a jeleket.
 • Legutóbbi terhesség: Az ovuláció hamarabb megtörténhet, mint gondolnád, miután megszületett a baba. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a terhesség korai jelei nem olyan egyértelműek, ha valaki nemrég szült.
 • Mentális egészségi állapotok: Egyes kutatások azt sugallják, hogy bizonyos mentális egészségügyi problémákkal küzdő emberek nehezebben tudják megérteni és elfogadni a terhesség valóságát. Lehet, hogy tagadják, vagy nem értik, hogy terhesek.

A kriptikus terhesség veszélyei

 • A terhesség figyelmen kívül hagyása – akár csak rövid időre is – veszélyes lehet a magzatra és a várandósra is. Ha valaki nem veszi észre, hogy terhes, akkor nem kapja meg a biztonságos és egészséges terhességhez szükséges terhesgondozást.
 • A szokásos szülés előtti vizsgálatok nélkül a súlyos prenatális szövődmények – mint például a magas vérnyomás (hipertónia), a terhességi cukorbetegség és a preeclampsia – észrevétlenek maradhatnak.
 • Ha a rejtélyes terhesség egészen a születésig tart, előfordulhat, hogy az ember nem veszi észre, hogy vajúdik. Ha nem kerül kórházba, akár önállóan, segítség nélkül kell szülnie.
 • A kutatások kimutatták, hogy a rejtélyes terhesség után született csecsemők nagyobb valószínűséggel lesznek kis súlyúak és koraszülöttek.
 • Aki nem tudta, hogy terhes, esetleg alkoholt iszik, dohányzik vagy olyan gyógyszereket szed, ami magzati rendellenességekhez vezethet.
 • Lelki károk: hihetetlenül megterhelő, ha valaki nem tudja, hogy terhes a 20. hétig vagy akár tovább sem. Zavartnak, túlterheltnek, becsapottnak érezheti magát.
 • Mindent egybevetve azért érdemes tudni, hogy bár ez speciális kihívást jelent, egy ilyen várandósság után is lehetséges egészséges gyermeket szülni, és lehet zavartalan a terhesség hátralévő része. Ha azonban az anya ingerlékeny marad, szomorúságot, tartós kétségeket tapasztal a baba gondozásával kapcsolatban, esetleg nem érzi úgy, hogy képes kötődni a babához, azonnal beszélni kell pszichológussal, hiszen a perinatális illetve a szülés utáni depresszió is kezelhető állapot.