Terhesség

Lehet enni és inni vajúdás közben?

Lehet ételt és italt fogyasztani, miután elkezdődtek az összehúzódások? Mit érdemes tudni a vajúdás közbeni étkezésről?
2020. December 05.
Lehet enni és inni vajúdás közben? (Fotó: Getty Images)

A Whattoexpect.com szerint bár egyes orvosok még mindig azt mondják, hogy nem lehet enni, miután az összehúzódások elkezdődtek, mások úgy vélik, rendben van az étkezés a vajúdás során (különösen a korai szakaszban), főként, ha folyadékról és könnyebb ételekről van szó. Éppen ezért a témában a kezelőorvossal kell egyeztetni.

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiumának (American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG)) irányelvei szerint a kismama fogyaszthat folyadékot, ha komplikációmentes a vajúdása.

Miért javasolják néhányan, hogy ne egyen az anya a szülés során?

Az étkezést övező tilalom abból ered, hogy ha altatásban végzett műtétre kerülne sor, az elfogyasztott étel megnövelheti a hányás és a fulladás kockázatát. A portál szerint azonban kicsi az esélye, hogy anesztéziára lesz szükség, és a vizsgálatok szerint csekély az esélye az étel visszaáramlásának. A Babaszoba.hu egy korábbi írása szerint: “Azonban az elmúlt években egyre kevesebb beavatkozást végeznek el teljes altatásban (és még ezek is sokkal biztonságosabbak, mint évtizedekkel ezelőtt), jellemzőbb inkább, hogy epidurális vagy spinális érzéstelenítést alkalmaznak”.2020-ban jelent meg Magyarországon új egészségügyi szakmai irányelv a szülészeti és újszülött ellátásról, melyben szerepel, hogy “a vajúdás alatt megengedhető az evés és az ivás, igaz, körültekintő döntés után”.

A Whattoexpect.com szerint egy ok, amiért vannak orvosok, akik engedik, hogy az anyuka egyen vajúdás közben, az lehet, hogy egyes kutatások szerint a vajúdás átlagosan 16 perccel rövidebb azoknál, akik ehetnek. Ahogy írják, a vajúdás kemény munka, és ehhez szükség van üzemanyagra, és üres hassal nehezebb lehet az utolsó, nagyobb nyomásokhoz összeszedni az erőt.

Szilárd ételek a vajúdás alatt

Ha az orvos engedi a fogyasztásukat, a könnyű harapnivalók segíthetnek a vajúdás során fenntartani az energiát, a folyadékok pedig hidratálnak.

  • Teljes kiőrlésű kenyér és dzsem: energiadús, a teljes kiőrlésű kenyér hosszabb ideig ad energiát, anélkül, hogy megerőltetné az emésztőrendszert. A vajat és a mogyoróvajat érdemes kihagyni ilyenkor belőle.
  • Tészta üresen: nem nagy mennyiségben, és nem bolognai feltéttel, de egy kisebb adag tészta magában jó választás, amely feltölt szénhidráttal.
  • Almaszósz: szintén könnyen elfogyasztható étel, amely feltölt energiával.
  • Gyümölcsös sörbet: hidratál is egy kicsit, és energiát is ad, ha pedig valódi gyümölcsből készül, egy kevés vitamin is van benne.

Folyadékok vajúdás alatt

  • Hús- vagy zöldségleves üresen: meleg, könnyen emészthető és tápláló.
  • Víz: az ACOG listáján ez az ital szerepel az első helyen, amelyet a vajúdás során lehet fogyasztani, de az orvos esetleg engedélyezhet némi gyümölcslevet, teát, esetleg sportitalt.
  • Jégdarabok: a jégdarabok, a sima jégkása is segítheti a hidratálást.

Még ha nagyon éhes is vagy, akkor sem érdemes túl nehéz ételt enned a kórházba vezető út során. Az ételek és italok kiválasztásánál vedd figyelembe a saját orvosod tanácsait.A Whattoexpect.com szerint jobb kerülni minden olyan étel fogyasztását, ami magas zsír- vagy rosttartalmú, ezek jobban leterhelik az emésztőrendszert.