Terhesség

Neked is homályos lett a látásod a terhesség alatt?

Sok nő tapasztalja, hogy a terhesség alatt homályosan lát, vagy legalábbis a szeme kevésbé éles, mint máskor.
2023. Január 19.
Kismama eltakarja a szemét
Kép: Getty Images

Pánikra azonban semmi ok. A látásod valószínűleg egy szempillantás alatt visszaáll a normális állapotba a szülés után.

Mikor kezdődhet a homályos látás a terhesség alatt?

A terhesség a tested minden aspektusát megváltoztatja, néha kellemetlen módon, így nem meglepő, hogy a látásodat is érintheti.

Az okoktól függően a várandósság alatt bármikor lehet homályos a látásod, de nagy általánosságban elmondható, hogy akiknél jelentkezik a látásromlás, náluk a terhesség előrehaladtával egyre rosszabbodik.

Mi okozza a homályos látást a terhesség alatt?

A terhesség alatti homályos látásnak számos oka lehet, többek között:

Csökkent könnytermelés. A terhességi hormonok (mi más?) csökkentik a könnytermelést, ami szemszárazsághoz, irritációhoz és kellemetlenséghez vezethet.

Nyomás. A hormonok ugyanúgy folyadékgyülemet okoznak a szemedben, mint ahogyan a bokád és a lábad is megduzzad. Ez befolyásolhatja a látásodat. A szaruhártya vastagsága is megváltozhat, ami érzékenyebbé teszi a szemet és a kontaktlencsét is nehezebben viselheted.

Gyengébb perifériás látás. Senki sem tudja biztosan, hogy egyes terhes nőknél miért csökken a látómező, de valószínűleg ezt is a hormonokra foghatjuk.

Mit tehetsz a homályos látás ellen?

Használj a terhesség szempontjából biztonságos szemcseppeket. Kérjen ajánlást az orvosodtól, hogy biztosan olyat válassz, amely hatékony és biztonságosan használható terhesség alatt. 

Pihentesd a szemed. Ne erőltesd a szemed. Lámpánál olvass, pihentesd gyakran a szemed, és ne vezess, ha úgy érzed, hogy nem látsz túl jól. Ha a kontaktlencse zavar, fontold meg a szemüveg viselését a szülésig.

Ha egész nap a számítógép képernyőjét bámulod, előfordulhat, hogy homályosan látsz, ez egy gyakori probléma, amelyet a terhesség súlyosbíthat. A gyakori pislogás és a pihentetés segíthet.

Mikor kell orvoshoz fordulni a terhesség alatti homályos látás miatt?

A terhesség alatti homályos látás általában teljesen normális, nem súlyos szövődmény tünete. A terhesség alatti hirtelen látásváltozás, beleértve a homályos látást is, azonban néha komolyabb problémákat jelezhet, beleértve a terhességi cukorbetegséget és a preeklampsziát.  A terhességi cukorbetegségnek és a preeklampsziának azonban egyéb tünetei is vannak:

  • a kéz és az arc súlyos duzzanata
  • súlyos fejfájás, migrén
  • hirtelen súlygyarapodás, amely nem függ össze az evéssel
  • szokatlan szomjúság 
  • gyakori, nagy mennyiségű vizelet

Ezeknél a tüneteknél azonnal keresd fel az orvosodat.

Ha azonban kizárólag annyi a tapasztalatod, hogy rosszabbul látsz, akkor semmi okod az aggodalomra, ahogy a kisbabád megszületik, visszanyered a korábbi látásélességedet.

Forrás: whattoexpect.com