Terhesség

Ne ijedj meg, ha a terhesség alatt romlik a látásod

Gyakori tünet a terhesség során, hogy romlik, homályos lesz a kismama látása, vagy legalábbis kevésbé éles, mint előtte. Nem kell megijedni, a szülés után valószínűleg hamar ismét visszaáll a korábbi állapot.
2021. Június 29.
Ne ijedj meg, ha a terhesség alatt romlik a látásod (Fotó: Getty Images)

Mikor jelentkezhet homályos látás a terhesség alatt?

Az okoktól függetlenül bármikor jelentkezhet homályos látás, viszkető szemek, illetve a fertőzéseknek is ki lehet téve a szem a várandósság során. Sokak szerint a terhesség előrehaladtával vált egyre rosszabbá a látásuk.

Általában a harmadik trimeszterben jelentkezhet homályosabb, rosszabb látás, de néhányan már a terhesség 10. hetében tapasztalják. A látás általában a szülés után javul, de van, akinek ez akár 6 hétig is eltarthat a baba érkezése után.

Mi okozza a látás romlását a terhesség alatt?

A homályos, romló látásnak a várandósság idején számos oka lehet, többek között:

  • Csökkent könnytermelés – a terhességi hormonok hatására csökkent a könny termelődése, ami szemszárazsághoz, irritációhoz vezethet.
  • Növekvő szemnyomás – a hormonok hatására folyadék halmozódhat fel a szemekben, ugyanúgy, ahogy a bokák és a lábak is megduzzadhatnak. Ez a szemek görbületének változásához vezethet, ami hatással van a látásra. A szaruhártya vastagsága is változhat, ami érzékenyebbé teheti a szemet, a kontaktlencse pedig kényelmetlenebb lehet.
  • Gyengébb perifériás látás – senki sem tudja biztosan, a várandós nőknek miért csökken időnként a látóterük, de feltehetőleg ezért is a hormonok a felelősek. Ha ezt tapasztalja a kismama, nem kell aggódni, ez a tünet is normalizálódik a szülés után.
  • Szédülés – az átmeneti homályos látás az ezt megelőző szédülés melléktünete lehet, amely a gyors mozgás és a helyzetváltoztatások következtében jelentkezhet.

Mi segíthet a romló, homályos látás esetén?

  • Szemcsepp – ha különösen szárazak a szemek, segíthet a műkönny, illetve a nedvesítő szemcsepp. Javasolt ilyen esetben a kezelőorvost megkérdezni arról, milyen készítményt javasol, amely biztonsággal alkalmazható a terhesség alatt.
  • A szemek pihentetése – ne erőltesd túl a szemeidet, olvass sok fény mellett, pihentesd gyakran a szemedet, és ne próbálj autót vezetni, ha úgy érzed, hogy nem látsz jól. Ha zavaró jelenleg a kontaktlencse, érdemes lehet szemüvegre váltani.
  • Pihentetés monitoros munka mellett – ha egész nap a számítógép monitorját kell nézned, tapasztalhatod, hogy a szemeid feszülnek, és homályos lehet a látásod. Ez gyakori probléma, amit a terhesség tovább súlyosbíthat. Az Amerikai Látszerészek Szövetsége azt javasolja, hogy minden 20 perc monitornézés után 20 másodpercen keresztül nézz egy nagyjából 6 méter távolságban lévő pontra. A monitoros munka esetén segíthetnek a speciális képernyők, monitoros szemüvegek is.

Mivel általában röviddel a terhesség után helyreáll a látás, így ha nem kifejezetten nehézkes a látás, nem érdemes új szemüveget készíttetni, illetve a lézeres szemműtét is ellenjavallt, mert így túlkorrigálódhat a szem a szülést követően, amit ismét műteni kellene.

A homályos látást megelőzni sajnos nem lehet. Ha a problémát tapasztalod, érdemes a párod, a rokonaid és a barátaid segítségét kérni, hogy ne kelljen vezetned, amíg a látásod helyre nem áll.

Mikor javasolt felkeresni az orvost?

Bár a terhesség alatti látásromlás, homályos látás gyakori, a látást érintő bármilyen változásról érdemes tájékoztatni az orvost is. Ez azért fontos, mert a látás változása, a látásproblémák jelezhetnek terhességi cukorbetegséget vagy preeklampsziát is.

Továbbá javasolt felkeresni a kezelőorvost akkor is, ha szemviszketést, gyulladást, váladékozást tapasztalsz, hiszen ezek a tünetek valamilyen gyulladásra, szemfertőzésre is felhívhatják a figyelmet. Az olyan látásváltozásokról is beszélj az orvosoddal, mint a kettős látás, a villanások, a fokozatosan elhalványuló látás, vagy a foltok, úszkáló pontok.

Felhasznált források: whattoexpect.com, parents.com, verywellfamily.com, healthline.com