Terhesség

Ez a videó megmutatja, mit látnak a világból a babák

Nézd meg, ha szeretnél egy újszülött szemével látni - kész szerencse, hogy az első hónapokban rohamos fejlődésen megy keresztül a látásunk!
2024. Április 18.
Ez a videó megmutatja, mit látnak a világból a babák (Fotó: Getty Images)

A kutatók egybehangzóan állítják, hogy a kisbabák már az anyukájuk hasában látnak, sőt mi több, különbséget is tudnak tenni a világosság és a sötétség között. Nagyra értékelik, ha a kismama hasfalán keresztül fény szűrődik be hozzájuk, még úgy is, hogy erre leginkább a nyári hónapokban van esély, hiszen télen, kabátba burkolózva nem igazán érheti természetes fény a pocakot.

Miután világra jönnek, a kicsik még nagyon messze vannak attól, hogy élesen lássanak és ez életük első hónapjáról is elmondható. Leginkább azok a “látnivalók” jelennek meg a szemük előtt viszonylag tisztán, amelyek 20-25 cm távolságra kerülnek az arcuktól, az ezen kívülre esőket még homályosan látják.

Sok kisbaba szemmel láthatóan erőlködik azért, hogy jobban lásson, ilyenkor az is könnyen megesik, hogy a baba kancsalítani kezd. Nem kell megijedni, hogy a baba később is “így marad”, amint egyre inkább körvonalazódik előtte, hogy mit rejt a világ, úgy tesz egyre kisebb erőfeszítéseket. Az átmeneti kancsalítás oka a még rövid szemizmokban keresendő, mivel ezek még nem állnak készen a két szem összehangolt munkájára.

Mikor 2 hónaposak lesznek, már valamivel tisztábban látnak, az éleslátásra azonban továbbra is várniuk kell: már ilyenkor is szívesen nézegetik a szeretteik arcát, az apró részletekben azonban még ilyenkor sem képesek elmerülni. Elsőre talán furán hangzik, mégis igaz, hogy ha grimaszokkal tarkítva, artikulálva beszélünk a kicsikhez, többet látnak belőlünk, mintha csak szimplán elmondanánk nekik hogy mit szeretnénk.

Életük első negyedévében már néhány pillantás után felismerik a gyakrabban látott arcokat, pusztán a szemükre hagyatkozva anélkül, hogy a szívüknek kedves emberek egy árva szót szólnának.

Ilyenkor már a kisebb játékaikat, sőt saját testrészeiket is szívesen nézegetik. Megfigyelhető, hogy a tárgyakat a korábbinál aktívabban követik, boldogan mozgatják azokat, és lelkesen közelítik-távolítják a kezüktől, arcuktól.

Hat hónapos korukra, azaz nagyjából arra az időre, amikor már élesebben látnak és nem mellesleg a szemük színe is véglegesnek tűnik, végre egészen jól boldogulnak a látásukkal, így a kíváncsibbak még nagyobb érdeklődéssel szemlélhetik a világot.

Nyitókép: Getty Images