Terhesség

Nemcsak szülészet, anyavédelmi központ is

A Schöpf-Mérei Ágost Kórház Szülészete nem egyszerűen "csak" szülészet, hanem anyavédelmi központ is egyben, amely lelkiismeretes szakemberei révén több évtizede nyújt támaszt és segítséget a kismamáknak és családjaiknak.
2007. Augusztus 03.

A szülészeti osztály egyik vezető főorvosával, Dr. Szőnyi Györggyel beszélgettünk.

A szülészet rövid története

A Schöpf-Mérei Ágost Kórház hosszú történeti múltra tekint vissza. A kórház a XIX. században két részből állt: a Knézich utcai és a Bakáts téri tömbből.1884-ben közadakozásból jött létre egy 35 ágyas gyógyíthatatlan-nyomorék gyermekek otthona. 1949-ben a kórházat államosították, ekkor egyesült a két épülettömb, majd 1954-ben megalakult a Schöpf-Mérei Ágoston Koraszülő-Koraszülött Kórház.A kórház történetét több kiváló gyermeksebész is fémjelzi. Surányi Gyula (1899-1958) volt az egyik, aki azon munkálkodott, hogy a koraszülött-ellátás korszerű legyen Magyarországon.Az anyavédelmi központ létesítésének gondolata pedig Dr. Gyergyai Károly nevéhez fűződik. Az 1970-es években létrejött a Perinatális Intenzív Centrum és átépítették a koraszülött osztályt is.

A szülés előkészítéstől a szülőszobáig

Az intézetben hosszú ideje zajlik szülésfelkészítő tanfolyam, amelynek internetes oldalán (www.mamakalauz.hu) megtalálható a teljes program. A “Mitől alternatív az alternatív?” szülészeti felkészítő előadást éppen én szoktam tartani – említi Dr. Szőnyi György.A program a kismamák számos más kérdésére is választ ad: felkészülés a szülésre, fájdalomcsillapítási lehetőségek, epidurális anesztézia stb. Az intézetben létezik egy- és többágyas szülőszoba. Az egyágyas szülőszoba úgy van kialakítva, hogy szülőágy, szülőszék, labda, bordásfal nagyobb szabadságfokot kínáljon a vajúdáshoz, illetve a szüléshez. A szülészet igyekszik az alternatív szülészeti módokat elősegíteni. Sőt a szülőszobán, ha igény van rá, aromaterápiát is alkalmaznak.A szülészorvos és a szülésznő is szabadon választható az intézetben, és mindennaposgyakorlat a papás szülés is.A szülészet kialakított ún. VIP-szobákat, amelyek a harmadik emeleten találhatók. Egyébként egyágyas, kétágyas és háromágyas mosdóval ellátott kórtermekben látják el az anyákat.

Többféle rooming-in is elérhető

A gyakorlat azt mutatja, hogy szülést követően általában 3-4 napig maradnak bent az anyukák a kisbabáikkal, de az sem probléma, ha valaki tovább szeretne maradni. Ez egyrészt a mama állapotától, másrészt a baba érettségétől függ.Arra is van lehetőség, hogy valaki a szülést követő nap már hazamenjen. A szülészet lehetővé tette a rooming-in szolgáltatást, amelynek többféle formája is működik: van 24 órás rooming-in és van csecsemős szoba, ahol az anyuka kérésére csak a szoptatás idejére van nála az újszülött. Ezt a lehetőséget azok választják leginkább, akik pihenni szeretnének a szülést követő időszakban. Elérhető még a 12 órás rooming-in, és a külön specialitásnak számító koraszülött rooming-in szolgáltatás is.Az intézet támogatja a korai mellre tételt. Mikor megszületik a baba, még a köldökzsinór átvágása előtt ráhelyezik a mamája emlőjére, és a szülés utáni 1,5-2 órás megfigyelési időszakot is a mamájával tölti a baba a szülőszobán.

Nemcsak szülészet, anyavédelmi központ is

Fájdalomcsillapítás, gátmetszés, császármetszés

A fájdalomcsillapítás egyik alapeleme a pszichopofilaxis. Ilyenkor a kismama kellő – lelki úton történő – felkészüléssel kontrollálja azokat a folyamatokat és érzéseket, amelyek vele történnek vagy történni fognak. Ez természetesen függ a ráhangoltságtól, a baba várásától, az anyává válás érzésétől.Természetesen epidurális érzéstelenítésre is van lehetőség, amit aneszteziológusok végeznek a kismamák kérése alapján. Ezt a fájdalomcsillapítási eljárást a kismamák opcióban kérhetik akár szülés közben is.

A gátmetszést illetően nincs eleve elrendeltség – mondja Szőnyi doktor.Nincsenek kőbevésett szabályok, de a szakmai előírásokat maradéktalanul be kell tartani, pl. a koraszülésnél gátmetszést kell alkalmazni. Egyébként a páciens és az orvos megállapodása alapján történik ez a fajta beavatkozás.

Sokakat foglalkoztat a császármetszés kérdése is. Az intézet csúcsintézet a progresszív betegellátás keretén belül. A páciensek egy bizonyos része a szülés szempontjából veszélyeztetett kategóriába tartoznak, vagyis magas rizikóval rendelkeznek: ezek lehetnek olyan a kismamák, akiknek ikerterhességük van, vagy előzményben sok terhességet elvesztettek, illetve más jellegű komplikációik vannak. Ezekben az esetekben a császármetszés indokolt.Az intézet egyébként a klasszikus profilaktikus szemléletet vallja a császármetszést illetően.

Az őssejtlevétel is lehetséges

A szülészeten az őssejtlevétel rendszeres gyakorlatnak számít. Én magam is részt vettem az őssejtlevétel protokolljának kidolgozásában – mondja Szőnyi doktor.Létezik egy ún. Perinatális Diagnosztikai Centrum, amely több profilt is magában foglal: itt valósul meg a várandós nők teherbeesését elősegítő program is. A program keretében azt vizsgálják, hogy a páciensnek miért nem sikerül teherbe esnie, vagy ha sikerül, miért veszti el a korai terhességi időszakában a magzatot. Ezen veszélyeztetett terhességi kategóriába tartozók kivizsgálása az intézeti program szerves része. Továbbá van mód genetikai szűrő- és diagnosztikai vizsgálatra is. Az intézet a koraszülött-ellátással is intenzíven foglalkozik.

Anyavédelmi központ

A központ klasszikus feladatai közé tartozik a problémás terhesek, várandós nők, kismamák segítése, valamint több mint tíz éve működik a krízishelyzetben lévő anyák programja és az inkubátor program is. Emellett országos koordináló szerepet is felvállal.Van, akik úgy jön, hogy eleve lemond a gyermekéről, de van, aki megoldást keres a problémájára. Itt a családvédelmi szolgálattal közösen rengeteg esetben meg is találjuk a megfelelő megoldást – mondja Szőnyi főorvos. Az áldozatkész munkának köszönhetően az intézet két alkalommal megkapta a Budapest díjat.

Schöpf-Merei Ágost Kórház Szülészeti osztály
Osztályvezető főorvos: Dr. Garamvölgyi György
Szülészet alapítása: 1949
Szülések száma: 2093 szülés / 2006-ban
Szülőszoba: 3
Orvoslétszám: 6 főállású és 9 részmunkaidős
Szakdolgozói létszám: 76 fő
Aktív ágyak száma: Szülészet-nőgyógyászat manuális mátrix osztály 70 ágy, Neonatológia 30 ágy
Alapítvány: Schöpf-Merei Kórház és Anyavédelmi Központ Alapítványa
Bankszámla száma: 11709002-20081634

Forrás: HáziPatika.com