Terhesség

Orvosi bravúr: az anyaméhben műtötték meg a kisfiút

Belga orvosok rendkívüli műtétet hajtottak végre egy magzaton: az anyaméhben műtötték meg a kisfiú nyitott gerincét. A baba végül a kelleténél korábban született meg, jól van, és a reflexei is megfelelően működnek.
2019. Január 26.
Orvosi csoda: az anyaméhben műtötték meg

Amanda és Benjamin Somers a harmadik gyermeküket várták, amikor a magzatról a 22. terhességi héten, egy rutinvizsgálatot követően derült ki, hogy súlyos fejlődési rendellenessége, nyitott gerince van. A nyitott gerincet általában a születést követően műtik meg, de minél korábban végzik el a beavatkozást, annál nagyobb az esélye a megfelelő fejlődésre. A szülőknek alig néhány hete volt arra, hogy találjanak egy olyan orvoscsapatot, amely vállalja a műtétet. Végül Belgiumban, Leuvenben fogadta őket Jan Deprest professzor.

A magzatot végül október végén műtötték meg. A négyórás beavatkozás alatt kiemelték a hasüregből az anyaméhet, és egy speciális módszerrel a felszínre “úsztatták” a magzatot, hogy hozzáférjenek a gerinchez. A szakemberek munkáját nehezítette, hogy a méhlepény sem volt megfelelő helyzetben, így úgy kellett ellátni a magzatot, hogy azt se sértsék meg.

A 32 éves skót anyukát hét hétnyi szigorú ágynyugalomra kötelezték. A szülés spontán indult meg a terhesség 33. hetében, és a kis Augustine végül császármetszéssel jött a világra. “Ahhoz képest, hogy milyen korán érkezett, elég jó súllyal, 2,4 kilóval született” – mondta Amanda. “Most egy hónapos, és bár kórházban van, nagyon jól fejlődik. A lábát is tudja mozgatni, a reflexei is jók, az orvosok nagyon optimisták, reméljük, képes lesz majd önállóan járni.”

Andy Wynd, egy skót szakmai szervezet képviselője szerint ez a műtét rendkívül nagy jelentőségű, hiszen másoknak is reményt adhat: bár természetesen vannak kockázatai a beavatkozásnak, de összességében, a méhen belüli műtét után sokkal jobbak a baba esélyei, mint ha addig várnának, míg a kicsi megszületik.

(via)

Ez is érdekelhet: