Terhesség

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

A Szülészeti Klinika és a Baranya Megyei Kórház összevonásával a szülések száma az elmúlt évekhez viszonyítva közel megduplázódik a klinikán, de az elmondottak és látottak alapján a klinika megbirkózik a feladattal!
2010. Október 26.

A folyamatosan megújuló, bővülő szülészet otthonos színekkel, berendezéssel várja a családokat, Csanádi Erika intézetvezető főnővér felhívja a figyelmünket arra is, hogy a hangulatos, barátságos belső terek a kismamák és az itt dolgozók számára egyaránt fontosak.

– Tavaly kaptuk meg a bababarát címet, ennek keretében mind az alternatív szülés, mind az édesapával való együtt szülés egyre gyakrabban igényelt lehetőségét biztosítjuk, az édesanyák pedig igény szerint szoptathatják újszülöttjeiket. A klinika magas szintű alap- és speciális betegellátást nyújt.Dr. Veszprémi Béla egyetemi docens elmondja, hogy az országban először a klinikán alkalmazták a magzatvíz-pótlást (amnioninfúzió), amivel akár hetekkel is meghosszabbíthatják a terhességet, így javítva a magzat életkilátásait. A módszer emellett lehetőséget ad arra is, hogy a tüdő érését elősegítő gyógyszert adjanak be a magzatnak. Sokszor néhány nap is számít!

– A gyermekágyas osztályon természetes, hogy a gyermekápolók segítségével a mama gondozza a kisbabát – meséli Ispánné Muth Magdolna, a gyermekágyas osztály vezetője -, de nálunk a koraszülött intenzív centrumban is megteheti, ha a pici állapota engedi. Nagy öröm, hogy a Lyons Club támogatásával anyaszállás nyílt a városban, így ha több heti kórházi ápolásra van szüksége a koraszülött vagy beteg babának, anyukája akkor is a közelében lehet. Ha hazamennek, tovább tartjuk a kapcsolatot, tudják, hogy babagondozással vagy szoptatással kapcsolatban hívhatnak minket telefonon. És hívnak is!

Beszélgetésünk zárásaként megkérdezem: milyen terveik, vágyaik vannak a szülészettel kapcsolatban. A közeli, hogy végre befejeződjön a műtők felújítása (ez lapunk megjelenésére talán teljesül), a távoli egy kedves, otthonos, biztonságos születésház a kórház közelében.

Tények, adatok

  • Bababarát kórház
  • Várható születésszám: 3000
  • Császármetszések aránya 2009-ben: 32 százalék
  • Négy hagyományos és egy alternatív szülőszoba várja a családokat.
  • Szülésznőválasztás lehetséges, a dúlákat is szívesen fogadják, de kicsi rá az igény.
  • Gyermekágyas kórtermek: 1, 2, 3, 4, 5 ágyas szobák, mindenhol biztosítják a 24 órás rooming-in ellátást.
  • Látogatás 9-től 19 óráig a tágas társalgóban lehetséges, itt apuka is dajkálhatja a kicsit.
  • Császármetszésnél az apa nem lehet bent.
  • Az epidurális érzéstelenítés a nap 24 órájában elérhető.
  • Sima szülés után három, császármetszés után öt nappal lehet hazamenni.

Forrás: Kismama magazin