Terhesség

Sokan házasság nélkül képzelik el a családalapítást

A mai fiatal szülők elkötelezettek a gyermekvállalás mellett, noha a házasság már kevésbé fontos a számukra.
2016. December 28.

A milleniumi generáció tagjai, vagyis az 1980 után születettek között egyre több olyan szülőt találni, akik úgy döntöttek, úgy vállalnak gyereket, hogy nem házasodnak össze. Vagy éppen fordítva: még ha nem is volt tervezett a gyermekvállalás, később sem állnak az anyakönyvvezető elé.

A parents.com-nak egy ilyen pár nyilatkozott, ők már négy éve élnek együtt. A nő azt mondja, bár meghatódik az esküvőkön, de nekik a párjával már van két gyerekük és egy kutyájuk, és nem érzi azt, hogy szükségük lenne egy ilyen rituáléra.

Hasonlóan nyilatkozott egy másik pár is, akiknek egy kétéves kislányuk van, és ők sem tervezik, hogy összeházasodnak. Bár egy időben tervezték az esküvőt, végül letettek róla, amit nem is bánnak, hiszen szerintük így még mindig “új és izgalmas” a kapcsolatuk.

Elmondható tehát, hogy szüleink és nagyszüleink idejével ellentétben ma már a házasság nem tekinthető a felnőtt kor első nagy lépésének. Ennek a helyét teljesen más mérföldkövek vették át – a karrier építése, az adósságok felszámolása, vagy egy saját ház.

Természetesen egy közös kisbaba tartós köteléket teremt két ember között. Sok fiatal pár viszont attól fél, hogy a kapcsolatuk egyszer véget ér – ennek a generációnak ugyanis egy része végignézte a szülei válását, a házasságuk megromlását, így valahol érthető, hogy attól tartanak, az ő kapcsolatuk is hasonló véget ér.

Az ebben a témában született statisztikák a legkülönbözőbb megállapításokra jutottak, van olyan például, ami szerint a nem házas szülők nagyobb eséllyel szakítanak, mint a házasok, azonban ezzel kapcsolatban valamit figyelembe kell venni: nem mindenkire vonatkozik a statisztika. Nem azon múlik a gyermek megfelelő nevelése, hogy a szülők összeházasodtak-e vagy sem.

Te házasságpárti vagy?

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Házasság kontra élettársi kapcsolat

– Egy érv a házasság mellett

Minél több szexpartner volt, annál nagyobb a válás esélye?

Már a 3. évben várható válság