Terhesség

Szülés: nem kell várni a nyomással

A bevett szokás szerint szüléskor figyelmeztetik a leendő anyákat, hogy ne kezdjenek el túl korán nyomni. Azonban nincs különbség aközött, hogy akkor nyom egy anyuka, amikor érzi, vagy ha kivár - állítja egy új kutatás.
2018. December 16.
Mikor kezdhet nyomni a kismama?

A gyakorlat szerint csak a szülés utolsó, kitolási szakaszában javasolt nyomni, addig érdemes visszatartani az ingert, így könnyebb és biztonságosabb lesz a folyamat. A Washington University School of Medicine szakembereinek kutatása szerint azonban nincs különbség a szülés kimenetelét tekintve akkor, ha a szülés második szakaszába érve, mikor a méhszáj már 10 centiméternyire tágult, “kivár” a leendő anyuka, vagy ha nyomni kezd, amikor úgy érzi. A kutatásba 2400 nőt vontak be, akik mind első gyermekükkel voltak várandósak. Minden anya epidurális érzéstelenítést kapott. Szüléskor, mikor a tágulás elérte a 10 cm-t, véletlenszerűen két csoportba osztották őket. Az egyik csoportnak megengedték, hogy bármikor nyomni kezdjenek, míg a másik csoporttól azt kérték, hogy 60 percig ne nyomjanak.

Az eredmények szinte teljesen azonosak lettek: az “azonnal-nyomó” csoportba tartozók 85,9 százalékának volt hüvelyi szülése, míg a “késleltetve-nyomók” esetében ez az arány 86,5 százalék volt. Ugyanakkor azoknál, akik azonnal elkezdhettek nyomni, bizonyos komplikációk aránya valamivel alacsonyabb volt, például ritkábban alakult ki náluk fertőzés, illetve szülés utáni erős vérzés. A szülés pedig átlagosan 30 perccel rövidebb ideig tartott azoknál, akiknek megengedték, hogy azonnal nyomni kezdjenek.

“A szülés rendkívül intenzív, megterhelő folyamat” – mondta Alison Cahill, a tanulmány egyik szerzője. “A kutatási eredményeink ismerete lehetővé teszi, hogy a szülésznők, orvosok még hatékonyabban kísérhessék a szüléseket.”

(via)

Ez is érdekelhet: