Terhesség

Szülészetek: Róbert Károly Magánklinika

Régi-új hely, hiszen ahol jártunk, nem más, mint a Nyírő Gyula Kórház egykori szülészete, amelyet az OEP nem bezárt, hanem megvonta a fekvőbeteg-finanszírozást. Tehát csak "fizetős szülészetként" működhetett volna tovább. Belevágtak, és sikerült!
2010. Június 20.

Bár rá lehet még ismerni a régi szülészetre, nagyon sok a változás: szebb, újabb, jobban felszerelt és otthonosabb lett minden. Dr. Szakonyi Tibor, a magánklinika igazgatója úgy látja, van fizetőképes igény a megszokott színvonalú egészségügyi ellátásnál többre, jobbra, színvonalasabbra. –

Koncepciónk lényege, hogy a nő van a középpontban, s igyekszünk sokoldalúan, egy helyen kielégíteni a különböző életszakaszokban felmerülő igényeket. Van gyermek-nőgyógyászati rendelésünk, tiniambulanciánk, meddőségi központunk, menopauza-rendelésünk, plasztikai sebészetünk, a legkorszerűbb lézerszálas technológiával működő érsebészetünk és proktológiánk, ahol például az aranyérműtéten egy nap alatt túl lehet a páciens. Járóbeteg-rendeléseinket (bővebben lásd a honlapon), amelyeket előzetes bejelentkezés alapján lehet látogatni, továbbra is finanszírozza az OEP, ezért például a terhesgondozásért nem kell külön fizetniük a hozzánk járó kismamáknak, ha van érvényes tajkártyájuk.

A klinika megnyitása utáni hónapokban terjedt el a hír, miszerint a magánklinikán kétszer kell fizetnie a betegnek, egyszer a kórháznak, egyszer az orvosnak. Ezt azonban Szakonyi főorvos határozottan cáfolja: – Pácienseink számára éppen az átlátható pénzügyi feltételek jelentik az egyik nagy vonzerőt. Az árjegyzékünkben szereplő árakat számla ellenében klinikánknak fizetik ki, és az orvos tőlünk kapja honoráriumát.

A szakmai szabályok betartása mellett minden igény kielégítésére törekszik az itt dolgozó csapat, amely javarészt a régi nyírős orvosokból, a bezárt Schöpf-Merei, az Újpesti Szülőotthon és a Rókus gárdájának néhány tagjából állt össze. A betöltött 37. héttől lehet itt szülni, de akkor, ha a terhesség során komoly egészségi problémák merültek fel, például toxémia, inzulinkezelést igénylő diabétesz, vagy a magzat növekedése marad el jelentősen a normálistól, koraszülött intenzív részleggel rendelkező intézménybe küldik tovább a kismamát.

Egy magánklinika esetében az is kikerülhetetlen kérdés, hogy megéri-e üzemeltetni. Jelenleg a magánklinika bevételeinek 30 százalékát hozza a szülészet, amely összességében még az ígéretesen növekvő születésszám ellenére veszteséges. Ez főként a nagy szakemberigénnyel függ össze: hat orvos dolgozik itt főállásban, és rengeteg külsős, egy védőnő. A gyermekágyon mindig van szülésznő, éjjel-nappal van csecsemős, aneszteziológus, sebész, a gyermekorvos, aki egyébként ugyanaz a dr. Gál Éva, aki a nyírős időkben járt át ide, naponta kétszer jön át a Madarász utcai gyerekkórházból megvizsgálni az újszülötteket. Minden újszülött ágyacskájában légzésfigyelő van. Az újszülöttosztály üres, minden kisbaba az anyukájával van.

– Mégis, mi az a plusz, amit itt kap a páciens a pénzéért, persze a szép környezeten, az à la carte étkezésen kívül? – kérdezem Schmidt Katalin ápolási igazgatót. A válaszon csak az lepődik meg, aki még nem szerzett kedvezőtlen tapasztalatokat valamelyik közfinanszírozású szülészeten vagy terhesgondozáson: – Mi mindent megteszünk azért, hogy másoknak is ajánljanak bennünket pácienseink. Mindenki mosolygós, kedves, segítőkész, csak szakmai szempontból kiváló, lelkes munkaerővel dolgozunk, olyanokkal, akik ki tudják szolgálni a hozzánk forduló igényes réteget – a nap huszonnégy órájában.

Tények, adatok

 • Éves születésszám: 560
 • A császármetszések aránya: 45 százalék
 • A szülés ára: 250 000 Ft, a császármetszés 300 000 Ft, kétágyas, fürdő nélküli szobával, négynapi ellátással, a la carte ebéddel, naponta ötszöri étkezéssel
 • Az epidurális fájdalomcsillapítás ára: 50 000 Ft
 • Az apa nem lehet bent a császármetszésen.
 • A szülőszobába legfeljebb ketten kísérhetik a kismamát (például az apa és a dúla).
 • Igény esetén a férj is bent maradhat az anyával szülés után ezért külön kell fizetni.
 • Igény szerinti 24 órás rooming-in a kilenc darab egy-két ágyas szobában.
 • Szülésznőválasztás lehetséges.
 • Sürgősségi újszülöttellátásra, koraszülött-ellátásra nincs lehetőség.
 • Bővebb információ a magánklinika egyéb szolgáltatásairól és árairól: www.robertklinika.hu

A Kismama magazin minden hónapban bemutat két szülészetet az ország minden tájáról. Keresd az újságosnál, vagy fizesd elő!

Forrás: Kismama magazin