Terhesség

Szülj könnyen!

Létezik egy vízbázisú gél, mely elősegíti a biztonságosabb, rövidebb és könnyebb hüvelyi szülést, és egyben védelmet biztosít babának és mamának is. A "csodaszerről" megkérdeztünk egy szülész-nőgyógyászt, aki kismamáinak évek óta javasolja a szert.
2010. November 08.

Te is biztosan tartasz egy kicsit a szüléstől: aggódsz a babád egészségéért, azért, hogy gördülékenyen zajlik-e majd minden a szülőszobán, és azon töprengsz, hogy milyen hosszú idő lesz, míg felépülsz az esetleges gátmetszés után. Ezeket a félelmeket megfelelő felkészültséggel azonban enyhítheted, hiszen számtalan módszer és eszköz közül választhatsz, amelyek megkönnyítik majd babád világra hozatalának pillanatait. Ilyen a Dianatal szülészeti gél is, egy öt összetevőből álló, természetes síkosító, melyet steril applikátor segítségével a szülészorvos vagy a szülésznő juttat a hüvelybe, így növelve a szülés során a hüvely természetes nedvességét.

Régi-új módszer

“A síkosítás nem újkeletű dolog a szakmában, hiszen a szülőszobán régóta ott van kellékként a paraffin és a különféle olajak is. Hatékonyságuk jó, de fokozható, valamint tartalmazhatnak allergén anyagokat, amik a babára és a mamára is veszélyesek lehetnek” – mondja dr. Vermes Gábor, a Honvédkórház-Állami Egészségügyi Központ Szülészet-Nőgyógyászati Osztály részlegvezető főorvosa, aki több mint száz szülést vezetett már le a szóban forgó géllel, és határozottan érvel a korszerű orvosi segédeszköz mellett.

“Gondoljuk végig: a kitolási szakasz gyakorlatilag arról szól, hogy magán a szülőcsatornán keresztül préseljük végig a gyermeket. A koponyának ki kell férnie, és a hüvelynek ki kell tágulnia. Ugyan a magzatvíz és a magzatmáz is síkosít, illetve a hüvelynek is van egy természetes nedvessége, de sokszor a gyerkőc feje a hüvelyt annyira kidörzsöli, hogy utána az még napokig fáj az anyukának. Ezzel a géllel a szülő nők ezt nem tapasztalják, hiszen ha sikerül feljuttatni a zselét a gyermek koponyája és a hüvelyfal közé, akkor mind az összehúzódások kezdetekor fellépő statikus, mind pedig a fájások alatti dinamikus súrlódás jelentősen csökken (a statikus súrlódás az összehúzódások alatt, illetve a dinamikus súrlódás a kitolási szakaszban” – magyarázza a szakember.

Egyszerű ötlet – nagy segítség

“Ez a szer igaziból csak egy dolgot tud, de azt nagyon: síkosítani. És ez nemcsak a kismamának, hanem a babának és az orvosnak is jó” – mondja Vermes főorvos. A gél alkalmazásával ugyanis a szülés ideje csökkenhet akár harmadával, és így az anyukának is rövidebb ideig kell elviselnie a szüléssel járó fájdalmakat. Használatával radikálisan csökken a gátsérülések és gátmetszések aránya is, ami a kismama regenerálódása szempontjából fontos. “Nekünk, orvosoknak így kevesebb a stressz, a kismama elégedettebb lesz, és ez az egész szülőszobai hangulaton is érződik” – teszi hozzá.

Vélemények a világhálóról

“Nem tudom, enélkül milyen lett volna az első szülésem, de tény, hogy a kitolási szak kb. 15-20 percig tartott. Az orvos szerint olyan gyorsan jött a baba, hogy az utolsó adag gélt már nem is volt idő felhelyezni. Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom, igaz, nem olcsó, de egy rövidebb vajúdás és kitolási szak szerintem ennyit megér. Elég sok rémtörténetet hallottam ezzel kapcsolatban korábban” – írja egy kisfiú édesanyja.

“A géllel szültem, példaértékű volt, viszonylag gyorsan zajlott, és nem került sor gátmetszésre sem. Nekem az orvosom ajánlotta, mivel már évek óta alkalmazza a praxisában, és nagyon jó tapasztalatai vannak. Összességében pozitív élmény volt a szülés, ezért a következőt is hasonlóra tervezem” – osztja meg tapasztalatát egy másik anyuka.

Kockázatok nélkül mindenkinek

A síkosító gél bárkinek ajánlható, aki a természetes szülés híve, és a gátmetszést szeretné jó eséllyel elkerülni. Vízbázisú, latexmentes, enyhén savas kémhatású, tartósítószert nem tartalmaz és nem allergén. Eddig semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak használata során.

“A testhez, a hüvelyfalhoz és a koponyához tapad, és óriási előnye, hogy vezeti az elektromosságot. Így ha van valamilyen sérülés a hüvelyben, amit égetni kell például, az a beavatkozás a gél alkalmazása után is elvégezhető” – nyugtat meg minden apró tényezővel kapcsolatban a nőgyógyász, aki szerint egy ilyen készítményre saját és babájuk érdekében is érdemes áldozniuk az édesanyáknak.

“A kismamák számtalan kelengyére költenek. Ha a bababoltban a ‘tárcsafékes, szervokormányos’ babakocsit megveszi valaki 250 ezer forintért, és pénzt nem kímélve teteti el gyermeke köldökzsinórvérét, akkor azt gondolom, hogy egy ilyen szülést könnyítő gélért sem nagy az az összeg, amit kérnek, viszont cserébe számtalan pozitívum jár vele. Rövidebb, könnyebb, stresszmentesebb szülés és kevesebb komplikáció.”

Dr. Vermes Gábor orvos, orvos-közgazdászSzülj könnyen!

1990-től a SE II. Női Klinikáján dolgozik, majd 2005-től a MÁV Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának vezetője.

A kórházösszevonásokat követően 2007-től a Honvédkórház-ÁEK szülészeti osztályának részlegvezető főorvosa.