Terhesség

Ez történik a testedben szülés közben

Sokszor hallottunk már róla. Talán át is éltük. De mi lenne, ha belülről látnánk?
2022. Július 06.

Nagyon várjuk a szülést – nemcsak kilenc hónapon, de talán egy életen át, de legalábbis attól kezdve, hogy elképzeltük, egyszer mi is édesanyák leszünk. Várjuk, beszélünk róla, picit szorongunk is tőle, de azt ritkán tudjuk, hogy pontosan mi fog történni velünk, mármint hogy mi zajlik majd le a testünkben és a lelkünkben. A Szülőképző Parentis filmsorozata leegyszerűsítve, de nagyon érthetően mutatja meg, pontosan hogyan követik egymást az események.

Mint a narrátor elmagyarázza, a magzat és magzatvíz a magzatburokban helyezkedik el, ami a méhlepényben van. A burkot a köldökzsinór köti össze a méhlepénnyel. A méh a méhnyakon keresztül csatlakozik a hüvelyhez, amit a nyákdugó zár le védve a magzatot a kórokozók bejutása ellen, a méhnyak izmai pedig összeszorítva tartják ezt az utat .

Mint a film hangsúlyozza, a természet fantasztikusan oldja meg a változást, hogy a méhszájnak tíz centiméterre kell tágulnia a baba megszületéséhez. A méhizomzat egyre sűrűbben összehúzódik, minden összehúzódás kicsit többet tágít a méhnyakon. Ez a méhnyak felé préseli a gyermeket, akinek feje is segít a tágításban.

Ám a szülés nem csak fizikai folyamat, sőt… dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász (Szülni jó! Központ) a lelki munka jelentőségét hangsúlyozza.” Sokszor gondolkoztam azon, mi lehet az oka annak, hogy vannak esetek, amikor kisebb méretű baba megszületése is nagyon hosszadalmas, míg máskor egy akár 4 kg-os baba érkezése is lehet gyors” – írja. Szerinte a különbség sokszor nem az anyuka testméreteiben, sokkal inkább a lelki ráhangolódásában keresendő.

Igaza lehet, hiszen a régi korok emberei még foglalkoztak a ráhangolódással: különféle rítusokat végeztek például szülés előtt. Később a tudomány ezeket komolytalannak bélyegezte. Pedig a várandósság utolsó szakaszában nem kisebb dologgal kell megbirkóznunk, mint az elengedés gondolatával. Ezt nagyban segíti, ha a kismama rendben tud maga körül, amennyire lehet, mindent. A munkahelyén, a babaszobában, a párkapcsolatban – véli Dékány Ágnes: 

A szülés idejére a kismama jó esetben a baba fogadására fizikailag, és lelkileg is felkészült. De nem szabad aggódni akkor sem, ha ez nincs így, hiszen a remek szakemberek át tudják segíteni a bizonytalanságon az édesanyát, ahogyan a babát segítik át a külvilágba.