Terhesség

Utálom a babám nevét. Most mit tegyek?

A babavárás egyik izgalmas feladata a tökéletes név kiválasztása. Sokan hónapokat töltenek vele. De mi történik, ha későn jössz rá, hogy rossz nevet adtál?
2022. Április 12.
Ha rossz nevet választottál, verheted a fejedet a falba. Vagy megváltoztathatod (Fotó: Getty Images)

Amikor újszülött kislányának nevet kellett adnia, Carri Kessler nem habozott. Csak egy névben állapodtak meg a férjével, és mindketten szerették: Ottilie.

“Van egy Ottilie nevű barátom az Egyesült Királyságban. Amióta meghallottam ezt a nevet, szeretném használni” – mondta a nő a TODAY-nek.

De hangosan kimondani az egy másik történet.

“Kezdtünk kétségbeesni” – meséli Carri Kessler azokról a pillanatokról, amikor megszületett a kislányuk, és a rokonok elkezdték kérdezgetni a szülőket, mi a baba neve. Már a kórházban elkezdtek más nevek után kutatni, mert attól tartottak, az Ottilie kiejtve mégsem lesz jó.

 

Az utolsó pillanatban érzett pánik ellenére úgy döntöttek, nem hallgatnak a kétségeikre. “Aztán bejött a nővér, megkérdezte, hogy hívják, mi pedig azt mondtuk: Ottilie”- emlékszik vissza Carri nevetve. “És azt kérdezte: “Micsoda?”

 

Ez még csak a kezdet volt.

 

“Senki sem ismerte és senki sem tudta kiejteni”-mondja Carri. “Úgy voltam vele, hogy “Ha brit akcentussal mondod, az nagyon jól hangzik!” Az emberek pedig azt mondták: “De te Marylandből származol”.

Aztán a szülés után hat héttel Carri tudta, hogy tényleg bajban van, amikor saját nagymamája is megvallotta, még mindig nem tudja megjegyezni, hogy kell kiejteni a kisbaba nevét.

A helyzet pedig egyre rosszabb lett.

“Bármikor, amikor valaki kimondta a nevét, összeborzongtam” – mondja Carri. “A bemutatása megizzaszt. És arra gondoltam, ez örökre probléma lesz.”

 

Bár lehet, hogy nem ez a leggyakoribb eset, sok szülő találja magát Carri helyzetében – megbánta babanév-választását, és azon töpreng, mit tegyen.

“Azt hiszem, ez most gyakrabban történik meg, mint egy generációval ezelőtt” -mondja Pamela Redmond Satran, a Nameberry.com társalapítója a TODAY.com-nak. “A szülők sokkal jobban törődnek a kérdéssel, és sokkal többet gondolnak a nevekre, mint akkoriban, és sokkal többet gyötrődnek a nevek miatt, mint például a 80-as évek közepén.”

Három hónapig tartó, egyre fokozódó nyugtalanság után Carri leült a férjével, Willel, és kiderült, hogy a férfi is gyötrődik a lányuknak választott név miatt, így nem volt más hátra, beadták a névváltoztatási kérelmet.

Ha Magyarországon valaki meg akarná változtatni kiskorú gyermeke utónevét, erre van lehetőség: formanyomtatványon kell kérelmet benyújtania bármely települési önkormányzat polgármesteri hivatalának anyakönyvvezetőjénél. Bár a kérelmező a gyermek törvényes képviselője, szükséges a másik szülő hozzájárulása is, a formanyomtatványon az ő aláírásának is szerepelnie kell. A visszaélések elkerülése érdekében az anyakönyvvezetők a formanyomtatvány jelenlétükben történő aláírását követelik meg, nemcsak a kérelmezőtől, de a hozzájárulás megadására jogosult személytől is. A másik szülő hozzájárulása csak abban az esetben mellőzhető, ha szülői felügyeleti jogát a bíróság szüneteltette vagy megszüntette – erre is érdemes odafigyelnie annak, aki ilyesmin töri a fejét.