A legújabb kutatások szerint a csokoládé napi rendszerességgel történő fogyasztása pozitív hatást gyakorol a magzat fejlődésére, a placentára, sőt hosszú távon a baba fejlődésére is.
Az amerikai székhelyű Society for Maternal-Fetal Medicine non-profit szervezet számára készített tanulmány megemlíti azt is, hogy a kakaó tartalmú csokoládéban található flavonoidok csökkenthetik a terhességi toxémia, preeclampsia kockázatát is.
A vizsgálat alanya 129 várandós nő volt – a 11 és 14 hetes terhességi hét között. A vizsgálat időtartama 12 hét volt. A várandós anyákat két csoportra osztották. Néhányan 30 gramm alacsony flavanoid tartalmú csokoládét kaptak naponta, míg a többiek magas flavanoidos csokoládét.
A preeclampsia, a terhességi magas vérnyomás, a placenta súlya és a születési súly adataira fókuszálva a kísérlet legjelentősebb eredménye az anyák véráramlásának javulása a szülést megelőzően és azután.
Ez a tanulmány megmutatja, hogy a csokoládé pozitív hatást gyakorolhat a placenta állapotára és a magzat növekedésére, fejlődésére, továbbá hogy a csokoládé hatásai nem kizárólag és közvetlenül a flavanoid tartalomnak köszönhetők – mondta Emmanuel Bujold kutató.
Érdekesség, hogy nem létezik másik olyan élelmiszer a világon, amiben olyan felállásban lennének flavonoidok, mint a kakaóban. Ezért a szakértők a kakaóbabot a természet egyik legmeglepőbb “szupergyümölcseként” említik.
Számos tanulmány bebizonyította, hogy a kakaóban található flavonoid napi fogyasztása jót tesz a szív- és érrendszernek.
Fontos azonban, hogy a csokit mértékkel fogyaszd, hisz kalóriatartalma nem csekély, és könnyen felszaladhatnak plusz kilók. Válassz olyan csokoládét, aminek magas a kakaótartalma, és ne táblában mérd a napi adagot, hanem kockában.
Kapcsolódó cikkeink:
– Ha így eszed, tényleg egészséges a csoki