Terhesség

Zala Megyei Kórház, Zalaegerszeg

A gyönyörű Zalai-dombság lankái közt elterülő Zalaegerszeg szülészete nemrég nyerte el a bababarát kórház címet, és ez csak a kezdet! Izgalmas tervekről beszélt az osztályvezető főorvos.
2010. Július 21.

dr. Vajda György

Fotó: Haralambidou Anthoula- Bár a kórházak jelenleg azonos nehézségekkel küzdenek szerte az országban, s mindenhol a pénzhiány okozza a legnagyobb problémát, nálunk ezek a gondok speciális helyzetünkből adódóan (úgynevezett súlyponti kórház vagyunk) nem érintik közvetlenül a betegeket – foglalja össze dr. Vajda György osztályvezető főorvos az osztály gazdasági helyzetét.

– Február óta vezetem a szülészetet, és szerencsére kiváló csapattal dolgozhatok együtt. Büszke vagyok arra, hogy az osztály nővéreinek kilencven százaléka végzett szülésznő, s arra törekszik minden munkatársunk, hogy a szülés kellemes és biztonságos legyen. Fő szempontunk, hogy a lehetőségekhez mérten természetes folyamatként élhessék meg a nők a szülést, s ebben minden támogatást igyekszünk megadni, a szakma szabályai szerint természetesen.

Epidurális érzéstelenítést előzetes egyeztetés alapján lehet kérni, rövidesen fájdalomcsillapító gáz is igénybe vehető majd. Első szülésnél általában végeznek gátmetszést az osztályon, a beöntést azonban kerülik, helyette hashajtó kúpot adnak. A császármetszéseket 90 százalékban gerincközeli vagy gerincvelői érzéstelenítésben végzik.

Zala Megyei Kórház, Zalaegerszeg

Az egyhetes ikrek hamarosan hazamehetnek.

Otthon négy éves bátyjuk, Dávid várja őket

Fotó: Haralambidou Anthoula- A szülészet 2009-ben elnyerte a bababarát kórház címet, s ennek szellemében számos új dolgot szeretnénk megvalósítani. A 24 órás rooming-in rendszer mindenki számára elérhető, a csecsemősnővérek pedig mindenben segítenek – meséli Vajda doktor, ezt pedig alátámaszthatjuk, a fotózás alatt ugyanis őszinte szeretettel és figyelemmel vették körül a mamákat és a babákat a nővérek.

– Terveink szerint hamarosan szülőszéken is szülhetnek az édesanyák, s szeretnénk, ha vízben szülésre is lenne lehetőség. Tudjuk, hogy itt nemcsak kisbaba, hanem család is születik, ezért rendezünk be a közeljövőben egy alapítványi szobát, ahol már a kezdetektől együtt lehetnek.

A kórházban található NIC (Újszülött Intenzív Centrum) biztonságot nyújt a koraszüléseknél, valamint a beteg kisbabák számára. Szoros szakmai kapcsolatot alakítottak ki a meddő párokkal foglalkozó Kaáli Intézettel, ennek kapcsán dr. Vajda György arról is beszélt, hogy szeretnék, ha a kórházban mesterséges megtermékenyítést is végezhetnének.

Tények, adatok

 • Bababarát kórház
 • Születésszám 2009-ben: 1283
 • Császármetszések aránya: 27,12 százalék
 • Hat szülőágy áll rendelkezésre, közülük kettő külön szobában.
 • A hét gyermekágyas szoba 25 ággyal működik, a szobákhoz külön fürdőszoba kapcsolódik.
 • Szülésznőválasztás lehetséges.
 • A babákat ablakon keresztül lehet megnézni, meghatározott látogatási időben.
 • Az apa nem lehet bent a műtőben császármetszésnél.
 • Az anyák és a kisbabák éjjel-nappal együtt lehetnek.
 • Koraszülöttosztály van.
 • Szülésre felkészítő tanfolyam van.
 • Honlap: www.zmkorhaz.hu

Az írás bővebb változata más, kihagyhatatlan cikkek társaságában a novemberi Kismamában!

Forrás: Kismama magazin