Trend

Érdekességek az idén tizenöt éves Fel!-ről

Sokak nagy kedvence a Fel! című animációs film, amit éppen idén mutattak be tizenöt éve, 2009-ben, május végén. Ennek apropóján hoztunk néhány érdekességet a meséről!
2024. Május 22.
(Kép forrása: pixar.com)

Ahogy arról nemrégiben mi is írtunk, a Fel! című animációs filmből ismert ház mása készült el: nem csupán belül hasonlít teljesen a mesében látotthoz, de még léggömbök is kerültek a tetejére, ráadásul fel is tud emelkedni – ebben a cikkünkben képeket is találsz róla.

A nagyon megható rajzfilm éppen az idén tizenöt éves – ennek kapcsán hoztunk néhány érdekességet róla!

Egy rajz volt az, ami miatt a készítők elkezdtek gondolkodni a Fel! történetén: volt egy kép a Pixar stúdióban egy házról, ami léggömbökkel lebegett. „Megkérdeztük magunktól, hogy kik lehetnek odabent és hova mennek?” – mondta az alkotói folyamatról a rendező, Peter Docter, aki ezután rajzolt egy képet színes, vidám lufikról és egy nyűgös, idős emberről, majd leültek Bob Peterson forgatókönyvíróval, és kitalálták az egészet.

Hogy inspirációt gyűjtsenek a Fel! dél-amerikai dzsungeles-hegyvidéki környezetéhez, a kreatív csapat Dél-Amerikába utazott túrázni, és megmászni a Roraima-hegyet Guyana-ban. A meséből ismert Paradise Falls vízesést pedig a venezuelai Angel-vízesés ihlette, ami a legmagasabb vízesés.

Az Ellie kalandkönyvében látható rajzok közül sokat a rendező kislánya rajzolt – ráadásul az eredeti nyelvű változatban ő is kölcsönözte a hangját a fiatal karakternek.

A technikai csapat számára az egyik legnehezebb feladat a rengeteg léggömb volt, ami az idős léggömbárus úr, Carl házát a levegőbe emeli. Végül 10 297 léggömböt rajzoltak a lebegő jelenetekhez, és 20 622 lufit arra, amikor a ház leereszkedett.

Carl karakterét klasszikus hollywoodi filmhősökről mintázták, mint a Cassablanca Rick-je, vagy Scrooge a Karácsonyi énekből.

A hatalmas, színes dél-amerikai madár, Kevin tervezéséhez valódi struccokat, emukat és kazuárokat tanulmányoztak az animátorok.

A Fel! volt a legelső film, amit a „Legjobb film” és a „Legjobb animációs film” kategóriában is jelöltek Oscar-díjra. Emellett az első 3D-s film, ami megnyitotta a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált.

A mese gyerek karaktere Russell, akit egy Jordan Nagai nevű fiú szinkronizált. A nagyon energikus, nyüzsgő karakter beszédéhez némi trükköt is bevetett a rendező. Olyan feladatokat adott Nagainak, hogy ugráljon, vagy fusson körbe egy széket néhányszor, hogy energikusabb legyen. A szinkronnal kapcsolatban még egy érdekesség, hogy Nagai nem is meghallgatásra ment, csupán a bátyját kísérte el arra társaságként. A több száz gyerek közül, aki ott volt, azzal tűnt ki, hogy nem hagyta abba a beszédet – ami emlékeztette a készítőket Russell karakterére.

(Források: disney.sg, mentalfloss.com, screenrant.com, d23.com)