Trend

Ismét Bécs lett a világ legélhetőbb városa

A magyar főváros tavalyhoz képest hét helyet lépett előre a listán.
2024. Június 27.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Továbbra is Bécs nyújtja a legjobb életminőséget a világ nagyvárosai közül, írja Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán Londonban bemutatott idei globális rangsora szerint az MTI.

A világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézete az idén is 173 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és ezeket összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő átfogó minőségi indexben.

Az EIU idei globális élhetőségi listáján – Global Liveability Index 2024 – az osztrák főváros a megszerezhető 100-ból 98,4 pontot kapott.

Bécs egymás után harmadszor vezeti a világ nagyvárosainak élhetőségi listáját. A felső tízes mezőnyben található még Koppenhága, Zürich, Melbourne, Calgary, Genf, Sydney, Vancouver, Oszaka és Auckland.

A 2024-es életminőségi listán szereplő 30 nyugat-európai nagyváros átlagos pontszáma 92 lett, bár ez 0,3 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi eredménynél, mindenekelőtt a stabilitási kritérium gyengülése miatt. A listát összeállító cég ezt a bűnözéssel, illetve a több nyugat-európai nagyvárosban lezajlott, nem egyszer komoly felfordulásokat okozó tiltakozó demonstrációkkal indokolja.

Budapest abban a mezőnyben szerepel, amelynek helyezései a listán a legnagyobb mértékben javultak az elmúlt tizenkét hónapban. A magyar főváros a megszerezhető száz pontból 92,0-t gyűjtött, és így hét helyet előrelépve a 32. helyre került.

A legnagyobb mértékben Tel-Aviv esett vissza: az idei EIU-listán az izraeli nagyváros 70,7 ponttal a 112. helyre került, 20 hellyel alacsonyabbra a tavalyi helyezésnél.

Az EIU idei élhetőségi rangsorának alján, a 173. helyen Damaszkusz áll, 30,7 ponttal. Továbbá Tripoli, valamint Algír, Lagos, Karacsi, Dakka, Harare, Port Moresby, Kijev és Caracas szerepel az alsó tízes csoportban.

Forrás: MTI