
Fotó: Marie Claire
A Marie Claire magazin újságírója több olyan élelmiszeriparban tevékenykedő női vállalkozóval beszélt, akik elhivatottak az upcycling iránt. Az upcycling nem csupán újrahasznosítás, hanem értékteremtés is, hiszen nyersanyagként tekint az egyébként kidobott, vagy legfeljebb takarmányozásra, komposztként használt anyagokra.
Dalmadi Julcsi élelmiszer-futurista cége a TransFoodMission például söripari melléktermékből készít krékert vagy kávézaccal granolát.
Ha olyasmiből csinálhatok hasznosat, ami másnak már nem kell, az egészen felvillanyoz
– mondja már Pinczés Mariann élelmiszermérnök, a Grapoila alapítója, akinek a barackmag nagy kedvence.
“Ha valamihez nagyon értünk itthon, az a pálinkafőzés, a folyamat melléktermékei pedig a gyümölcsmagok. Ezekből például olaj sajtolható, a barackmag viszont kulinárisan is értékes, hiszen marcipánízű, helyettesítheti a mandulát, a lisztje akár „tejporként” is működik, amitől egy mentes „fehér csoki” nemcsak vegán, de isteni finom is lesz. De aktívan dolgozunk a napraforgómaglisztből készült tej megoldásán is.”
További érdekességeket a témában a Marie Claire magazin új számában találsz.

Fotó: MarieClaire