Pénztárca

5 trükk, hogy ne menjen kárba a nyaralásról megmaradt naptej

Kented a gyerekeket lelkiismeretesen, mégis maradt a fényvédőből a flakonban? Segítünk, hogy ne a kukában landoljon a maradék.
2023. Augusztus 21.
naptejes flakon a tengerparton
Fotó: Getty Images

A naptej a nyár egyik legfontosabb kelléke, hiszen nem csak a nyaraláskor vagy strandolásnál van rá szükség: játszóterezéshez, kiránduláshoz, napközbeni sétához is be kell kenni a gyerekeket – és a felnőtteket is! Nem szabad spórolni vele, mert ha nem viszel fel megfelelő mennyiséget, nem biztosítja az ígért védelmet. És a bőr nem felejt: minden egyes leégés a védekező, regenerálódó képességét gyengíti, és növeli a későbbi rosszindulatú elváltozások kialakulásának esélyét.

Ha idén nem volt sok naptejre szükségetek, vagy épp nyár derekán már elfogyott, és az új flakonban még bőven maradt, akkor ott állsz egy csomó drágán megvásárolt naptejjel. Mi legyen vele? Tartogasd jövőre vagy dobd ki? Segítünk!

1. Tedd el – ha lehet

Először is nézd meg, meddig tárolható biztonsággal a termék. A felbontott tégely ikonban lévő jelölés azt jelzi, hogy felbontás után meddig javasolják a használatát. Naptejeknél gyakran egy év, de gyerekeknek, és leginkább babáknak való fényvédőknél ez lehet 6 hónap is. A következő szezonra csak abban az esetben tedd el a naptejet, ha:

  • Nem a nyár legelején kezdted el használni, nem telik le a 12 hónap
  • Nem volt sokat a tűző napon a flakon
  • Teljesen tisztán tudtad tartani, biztos vagy benne, hogy nem ment bele semmi (homok, por, víz)

Ebben az esetben a maradékot következő tavasszal elhasználhatod, de inkább felnőttek bőrén, és óvatos próba után. A gyerekekre jobb, ha inkább új, steril, bontatlan flakonnal vásárolsz jövőre.

5 jel, hogy ne tartogasd tovább a naptejet

– Megváltozott az állaga

– Elszíneződött

– Megváltozott az illata

– Szemcséssé vált

– Szennyeződés került bele

2. Kend amíg csak kell

Attól, hogy a nyaralós holmikat elpakoltad, a naptejre még szükség van, ne feledkezz meg róla. Remélhetőleg még sokáig kitart a jó idő, és akkor a játszózáshoz, kiránduláshoz ugyanúgy szükség van a fényvédőre, használd! Kár lenne most begyűjteni egy-két leégést, amikor egész nyáron úgy odafigyeltél. Oké, hogy késő délután már nem annyira erős az UV-sugárzás, de nap közben azért még nagyon kell vigyázni!

3. Neked is jó

A gyerek naptejből maradt bőven? Nyugodtan kend magadra is – ha nem különösen érzékeny az arcbőröd, akkor akár az arcodra is mehet. A gyerekek számára készült termékek kíméletesebbek, de ugyanazt a védelmet biztosítják, mint a felnőtteknek valók – sőt. Muszáj, hogy tartósak legyenek, és könnyen kenhetők, szóval lehet, hogy jobban fogod szeretni, mint a saját magadnak vásáoltat. Oké, anti-aging vagy feszesítő hatásokat ne várj tőle, de nincs is mindig arra szükség.

4. Keverd be

Ősztől tavaszig használsz fényvédőt az arcodra? Egyre több szakember ajánlja, hogy óvjuk a bőrünket az UV-sugárzástól egyrészt a rosszindulatú bőrelváltozások megelőzése miatt, másrészt az öregedés megelőzéséért. Az UV (konkrétan az UV-A sugárzás) ugyanis az egyik legerősebb bőröregítő tényező, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy idővel a bőr szárazabbá, fakóbbá, ráncosabbá, petyhüdtebbé, foltossá, egyenetlenné váljon. Ha találtál olyan jó minőségű, kellemes állagú babanaptejet, amelyet bír az arcbőröd, akkor adhatsz belőle a hidratálódhoz vagy az alapozódhoz. Persze így azért nem nyújt SPF50-es védelmet, de ha eddig semmit nem használtál, annál sokkal többet jelent. Ez persze csak bizonyos naptejeknél működik (könnyen felszívódó, fehér nyomot nem hagyó, nem zsíros állagú), de azokkal beválhat.

5. Testápolónak tökéletes

Ha kedveled a naptejed állagát, és ásványi fényvédőt (tehát fizikai és nem kémiai szűrőset) választottál, akkor a maradékot a nyár utolsó illetve az ősz első heteiben akár testápolóként is elhasználhatod – a legtöbb ugyanis szuper hidratáló-ápoló tulajdonságokkal is rendelkezik. Az After Sun termékek esetén ez különösen igaz: jobban jársz, ha elhasználod őket testápolónak, mint ha a következő szezonig tartogatod.

+1. Ötletes Upcycling

A maradékmentés vagy upcycling egyre népszerűbb trend, a Reusable Planet ötletei szerint így lehet ügyesen és trükkösen felhasználni a megmaradt fényvédőt, hogy minél kevesebbet kelljen kidobni.

  1. Borotvagél helyett bevethető nedves bőrre kenve
  2. Elszíneződött ezüst és fém tárgyakat fényesíthetsz vele
  3. A bútorokra vagy műanyag edényekre ragasztott matrica eltávolításában is segíthet, ha pár órág a matricán hagyod, majd óvatosan ledörzsölöd
  4. Lehozhatja az alkoholos vagy tartós filccel készült firkákat
  5. A ragasztónyomos ollót is megtisztíthatod vele
  6. És a babahajak lesimítására is bevetheted – de csak kis mennyiségben!