Család

Ezért olyan fontos, hogy legyen nálatok váltás fürdőruha a strandon

A gyerekeknek és magadnak is legyen nálad csere fürdőruci vagy váltás száraz ruha, ha strandra mentek. Igen, macera az átöltözés, de sok kellemetlenséget előzhettek meg vele.
2023. Július 28.
Kislány fürdőruhában homokos tengerparton
Fo: Getty Images

A nyaralás és a strandolás akkor az igazi, ha spontán, kötöttségek és szabályok nélküli – de azért néhány dologban nem árt ragaszkodni a rutinhoz. Még akkor is, ha ez a gyerekeknek épp nagyon nem jön be, és valójában te is a hátad közepére kívánod. Nem, most nem a naptejjel való alapos bekenésre gondolunk. Az is elengedhetetlen, de most egy másik fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmedet, mégpedig a fürdőruhacserére. Pontosabban arra, hogy amikor úszás, pancsolás után kijöttök a vízből, és hosszabb ideig nem is mentek vissza, mert leültök enni, elmentek fagyizni, üldögéltek kicsit az árnyékban vagy játszótereztek, akkor szánjatok időt arra, hogy lecseréljétek a vizes fürdőruhát. Lehetőleg mindenkin, kicsiken-nagyokon, de a kislányok és a nők esetében különösen fontos lenne. 5 okot is tudunk, hogy miért.

1. Nem jó fázni

Ha csak nincs nagyon meleg, a vizes fürdőruhában, főleg, ha egybeszabott dresszről van szó, könnyen fázni kezdhettek. Amit a gyerekek a nagy játszásban, fagyizásban nem is vesznek figyelembe, nem szólnak miatta. Vagy amikor már ott álltok a hosszú sorban a lángosért, senkinek nem akaródzik egy átöltözésért azt újra végigállni, és mi az a kis diszkomfort a palacsintáért cserébe. Pedig száraz szettben sokkal kényelmesebb lenne mindenkinek.

2. Sem felfázni

A ki tapasztalt már kellemetlen húgyúti gyulladást, az biztosan nem akarja ezt újra átélni. Márpedig a hosszan viselt hideg, nedves fürdőruha megnöveli a felfázás kiújulásának esélyét. A hideg miatt összehúzódott erek gyengítik a szervezet védekező képességét, és az esetleg a húgyutakba bejutott baktériumok könnyebben el tudnak szaporodni.

3. Intim problémák

A nőgyógyászati fertőzésekért is lehet a vizes fürdőruha a bűnös. A kellemetlen viszketés, folyás hátterében állhat a hüvely belső egyensúlyának felborulása. „A hosszabb ideig rajtunk lévő vizes fürdőruha alatt a bőrünk befülled. Ez a nedves közeg pedig melegágya annak, hogy a hüvely belső ökológiai egyensúlya megváltozzon, ezáltal az élettanilag ott élő gombák és egyéb baktériumok elszaporodnak, a lactobacillusok (tejsavbaktériumok) száma pedig lecsökken” – nyilatkozta dr. Melczer Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

4. Kidörzsölődés

A nedves szövet, legfőképp a varrásoknál, sokkal könnyebben kidörzsöli a szintén nedves bőrt, mint ha száraz ruhát viselnénk. A kipirosodás, hajlatokban, pántoknál, szorosabban illeszkedő részeknél jelentkező fájdalom, égő érzés a nedves bőr és az érdes fürdőruha-felület összedörzsölődése miatt alakulhatnak ki. Szóval ha hosszan játszanak a gyerekek pancsolás után, vagy nagyobb sétára indultok, azt inkább száraz ruhában tegyétek.

5. Klór és só

A medencék klóros és a tenger sós vize egyaránt száríthatja és irritálhatja a bőrt – és a tovább viselt nedves fürdőruhák miatt ezek jóval tovább érintkezhetnek a bőrrel, mint ameddig a csobbanás tart. A pici gyerekek finom, érzékeny bőrét mindenképp érdemes ettől megkímélni egy egyszerű fürdőruhaváltással.

Na de mit csinálj, amikor a gyerekeknek egyáltalán nem akaródzik fürdőruhát cserélni? Van pár ötletünk, hogyan könnyítheted meg a dolgot.

  • Ne kezdj alkudozásba. Fürdőruhát kell cserélni, és kész.
  • Ha megoldható, a kicsik a törülköző takarásában simán, gyorsan átöltözhetnek, nem kell elzarándokolni az öltözőhöz. Piciknél akár ez sem szükséges.
  • Legyél kitartó és határozott: minél többször átviszed a fürdőruhacserét, annál könnyebb lesz.
  • Elég sok strandon találtok jópofa öltözőkabinokat, ott akár mókás is lehet az átöltözés.
  • A kislányokra első körben fürdőbugyit vagy kis kétrészest adj, és ha a váltóruha egyberészes, azt vegyétek át másodiknak, könnyebb dolgotok lesz.
  • Te is öltözz át, még akkor is, ha nem mindig könnyű a gyerekekkel (gyerekektől) ezt megoldani. A te egészséged és a jó példa is fontos.

Forrás: Thelist.com, Semmelweis.hu/mediasarok, Hazipatika.com