Trend

Hogyan válassz szoptatós melltartót? – Szoptatós melltartó körkép

A várandósság utolsó időszakában, és a szoptatás hónapjai alatt jelentősen megkönnyítheti az életünket, ha találunk egy igazán kényelmes és funkcióiban is számunkra leginkább megfelelő szoptatós melltartót. Most összegyűjtöttük mire érdemes figyelni az ideális darab vásárlása előtt, sőt példákat is hoztunk, hogy még inkább megkönnyítsük a dolgodat.
2022. Augusztus 30.

Miért fontos a jó szoptatós melltartó?

A terhesség utolsó hónapjaiban a mellek már igencsak teltek, gyakran akár 1-2 számmal nagyobbak is lehetnek, mint a terhesség előtt. A megnövekedett cicik már sokkal határozottabb tartást igényelnek egy-egy melltartótól, így ajánlott már a várandósságod ideje alatt frissíteni a melltartó kollekciódon. Ha a mellek nem kapják meg a megfelelő alátámasztást, sokkal könnyebben alakulhatnak ki striák, vagy lehet később megereszkedett az emlő. Ráadásul sok kismamánál már a szülés előtt jó néhány héttel beindul a tejtermelés, és akár gyengébb, akár erősebb szivárgás tapasztalható. Ebben az esetben már érdemes melltartóbetétet használni. A melltartóbetét viszont nem arról híres, hogy diszkréten megbújik az ember lányának cicifixében.

Mik tehát egy jó szoptatós melltartó főbb ismérvei?

Erre a kérdésre valószínűleg ahány kismama van, annyi féle válasz létezik. De két dolog biztos; legyen a létező legkényelmesebb és könnyen elő lehessen belőle varázsolni a cicit, – ha kell akár fél kézzel is, – mert egy éhes baba nem a türelméről híres.

Komolyra fordítva a szót:

1: Kényelem és tartás!

Ez talán a lehető legfontosabb, hiszen valószínűleg egész nap – igen éjszaka is – viselni fogod. Érdemes olyan darabokat keresni, melyek rugalmas, puha, és légáteresztő – lehetőleg nem szintetikus – anyagból készülnek. Messzire kerüld el a merevítős darabokat, ugyanis a túlontúl szoros, kényelmetlen melltartók, akár a tejmennyiség csökkenését vagy mellgyulladást is okozhatnak. Keresd a megvastagított vállpántos, vastag mell alatti gumírozással ellátott, lehetőleg varrásmentes és több sor kapoccsal ellátott darabokat!

Klasszikus – Triumph Mamabel Comfort

Hogyan válassz szoptatós melltartót? - Szoptatós melltartó körkép(Kép forrása: daker.hu)

Ultrakényelmes vastagpántos – Carriwell

Hogyan válassz szoptatós melltartót? - Szoptatós melltartó körkép(Kép forrása: daker.hu)

2: Legyen praktikus!

Valószínűleg 2-3 szoptatós melltartóba minimum be kell ruháznod és nem csak higiéniai okokból, hogy amíg az egyiket mosod legyen alternatíva. Fontos letisztázni, hogy mire és mikor szeretnéd használni a melltartót. A standard szoptatós melltartó könnyedén lenyitható, hogy melltartó levétele nélkül is megetethesd a babád. Ki kell tapasztalnod, hogy számodra mi a legkézenfekvőbb; ha kibújtatod a melled a rugalmas nyíláson keresztül, ha lekapcsolható a kosár, vagy ha középen kapcsos teljesen szétnyíló melltartót használsz az etetéskor.

Vannak kifejezetten a fejéshez kialakított darabok, amik lehetővé teszik, hogy elektromos fejőt használva a kezeid szabadon maradjanak, hiszen a rugalmas gumírozott kialakítás a helyén tartja a készüléket.

Melltartó fejéshez – TrueLife Nutrio Bra

Hogyan válassz szoptatós melltartót? - Szoptatós melltartó körkép(Kép forrása: eshop.truelife.eu)

vagy Lansinoh fejős melltartó

Hogyan válassz szoptatós melltartót? - Szoptatós melltartó körkép(Kép forrása: bebibolt.hu)

Mivel a szoptatás ideje alatt – az első időkben amíg a baba tejigénye és a tejtermelés felveszi a szükséges rutint – éjszaka is biztosan szükséged lesz melltartóra. Hacsak nem akarsz arra felébredni, hogy az egész ágyad úszik az anyatejben. Éjszakára a top szerű, pihe-puha anyagból készült, rugalmas darabokat ajánljuk.

Éjszakára – Medela

Hogyan válassz szoptatós melltartót? - Szoptatós melltartó körkép

(Kép forrása: notino.hu)

vagy Reserved Top

Hogyan válassz szoptatós melltartót? - Szoptatós melltartó körkép(Kép forrása: reserved.com)

3: Készüljön jó anyagból!

Már a várandósság ideje alatt is, – de a szoptatásnál aztán pláne – extra érzékenyekké válnak a mellek. Éppen ezért fontos, hogy olyan anyagból készült melltartót válassz, ami nem fokozza a terület irritációját. Legyen rugalmas, bőrbarát, lehetőleg természetes pamut, minél kevesebb díszítéssel, csattal.

Sportos – Astratex

Hogyan válassz szoptatós melltartót? - Szoptatós melltartó körkép

(Kép forrása: astratex.hu)

A műszálas melltartók kevésbé tudnak szellőzni, ami főleg egy fokozottan izzadó friss anyukánál nem túl praktikus. A megrekedt nedvesség irritációt és akár bőrproblémákat is okozhat, a kellemetlen szagokról nem is beszélve. A csipkéről átmenetileg szintén érdemes elfeledkezni, mert a kezdeti időkben például egy kisebesedett bimbóudvarnak az extra irritációra van a legkevésbé szüksége. Persze szoptatós melltartóból is vannak csinosabb darabok, ha esetleg alkalmi öltözet alá vennéd fel, vagy csak apát lepnéd meg vele. De ezek tényleg egy-egy viselet erejéig ajánlottak csupán.

Csinos csipkés – H&M

Hogyan válassz szoptatós melltartót? - Szoptatós melltartó körkép

(Kép forrása: hm.com)

Apának szeretettel – Anita

Hogyan válassz szoptatós melltartót? - Szoptatós melltartó körkép

(Kép forrása: brendon.hu)

4: Rejtse el a kosár, amit el kell!

Praktikus, ha olyan szoptatós melltartót választasz, melynek kosara minél nagyobb felületen takarja a mellett, illetve ha szivacsos. Lehet, hogy ilyenkor van az ember lányának a legszebb dekoltázsa, de hamar rá fogsz jönni, hogy egy kosár, mely elrejti a melltartóbetétet, és nem engedi átlátszani a gyakran sokkal sötétebb és nagyobb bimbóudvart a pólóidon, sokkal fontosabb. A szivacsos melltartó kosár pedig azon túl, hogy szintén jobban álcázza a sokszor zavarbaejtően hatalmas melltartóbetéteket, még az esetleges túlcsordulás esetén is segít menteni a helyzetet és megakadályozni, hogy a pólód/blúzod szinte egy pillanat alatt átázzon.

Szivacsos – H&M

Hogyan válassz szoptatós melltartót? - Szoptatós melltartó körkép

(Kép forrása: hm.com)

Pénztárcabarát – Mammina Varrásnélküli szoptatós melltartó

Hogyan válassz szoptatós melltartót? - Szoptatós melltartó körkép

(Kép forrása: mammina.hu)

Mikor vásárolj szoptatós melltartót?

Készülj fel rá, hogy ez valószínűleg egy több körös dolog lesz. Azt mindenképp érdemes szem előtt tartanod, hogy a mellméret ilyenkor igencsak változékony, így a várandósság alatt, vagy a szülést követő első hetekben kényelmesnek ítélt melltartó, lehet hogy 1-2 hónappal később, már nem fogja megállni a helyét.

Ha mindenképp előre vásárolnál érdemes az aktuális méretnél 1-2 mérettel nagyobb melltartót is megvenni, így biztosan lesz egy társad a szülést követő tejbelövellés idejére is, olyankor ugyanis a legnagyobbak a mellek. Néhány hét/hónap után pedig, amikor már beáll a rutinotok és kialakul, hogy mik a baba igényei, lassan beáll stabilan a mellméreted. Akkor majd érdemes lesz végiggondolni, hogy kényelmesek, megfelelő méretűek, praktikusak-e még az addig már beszerzett darabok és abban az esetben ha nem, akkor ennek megfelelően felszerelkezni 1-1 friss darabbal.