Trend

Tényleg lebomlanak a lebomlónak nevezett szatyrok?

Kísérlettel próbálják ki a zöld szervezetek, hogy mi történik egy zacskóval egy év alatt. Egy kis tudatosság a Föld napja alkalmából.
2023. Április 22.
műanyag szemét
Fotó: Getty

Kísérletbe kezd a Greenpeace Magyarország és a Humusz Szövetség: megnézik, valóban lebomlanak-e azok a bevásárlószatyrok, amelyeket „otthoni komposztálásra alkalmas” jelöléssel láttak el – írja a Telex. Jelenleg a bevásárlóközpontokban már a zacskók fele ilyen, kérdés, megfelelnek-e ezek a termékek annak, amit a felirat állít.
A zacskókat a Humusz Szövetség komposztálójában helyezik el, és először 45 nap, aztán 3, 6, illetve 12 hónap eltelte után vizsgálják meg, mi történik velük.

Ezeknek a szatyroknak elvileg 6-8 hónap alatt teljesen le kellene bomlania a házi komposztálóban, de igazából erre nincs biztosíték, ezért kezdtek bele a kísérletbe, mondta a lapnak Simon Gergely, a Greenpeace munkatársa a helyszínen. Hozzátette, elég nagy a homály a lebomló szatyrokkal kapcsolatban, jelenleg maga sem meri betenni a házi komposztba, mert nem tudja, mi lesz belőle.

Sokan azt gondolják, hogy ha biológiailag lebomló zacskóban viszik haza a bevásárolt árukat, azzal védik a környezetet, és megnyugszanak ettől, csakhogy aztán esetleg bedobják ezeket a szatyrokat a kommunális hulladék közé, vagy ami még rosszabb, a szelektívbe. Mert az is probléma, ha a zacskó a kommunális szemétbe kerül a cikk szerint, hiszen az égetőműben szennyező égéstermék szabadul fel a megsemmisítésekor, ha pedig a lerakóba viszik, ott egy idő után metán keletkezik. Az sem jó, ha a szelektív műanyaghoz keveredik, mert akkor az egész szállítmányt elszennyezi, tudom meg a helyszínen komposztálás közben.

Vagyis ezeket a zacskókat a házi komposztálóba kellene bedobni, csakhogy abból meg alig van Budapesten. Szabó György (Humusz Szövetség) szerint jobb kerületekben van néhány tucat közösségi komposztáló talán, máshol a társasházaknak van esetleg vagy a kertvárosokban az egyes házaknál.

Arról, hogy mik azok a barna kukák és az állebomló szatyrok IDE KATTINTVA tudod elolvasni a Telex cikkében.