Trend

Hat környezettudatos könyv gyerekeknek

Hat könyvet ajánlunk, amelyekkel a környezet- és a természetvédelem témáival ismerkedhetnek a gyerekek, szórakoztató és játékos módon.
2023. Július 24.
anya és kislány olvasnak
(Kép forrása: Getty Images)

Már számos olyan gyerekkönyv létezik, amelyek a környezetvédelemről, a bolygónkról, a hulladékról és az újrahasznosításról, a vizek védelméről, az erdők fontosságáról és persze az állatvilágról mesélnek a kisebbeknek és nagyobbaknak, megismertetik őket a természet megóvásának fontosságával, és ötleteket adnak arra, hogy akár ők maguk mit tehetnek mindezért. Mostani ajánlónkban hatféle környezettudatos könyvet mutatunk, különböző témakörökből.

Hat környezettudatos könyv gyerekeknek

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv, Pagony, 2019, 8-14 éveseknek

A Nagyon zöld könyv az egyik legismertebb gyerekeknek szóló környezettudatos könyv, ami olyan fontos fogalmakat magyaráz el, mint például az ökológiai lábnyom, a klímaváltozás vagy az energiaforrások vagy a szelektív hulladékgyűjtés. Mindezt pedig humorosan és gazdagon illusztrálva, tanítva mesélve teszi. A könyv inkább a kicsit már nagyobb korosztály számára ajánlott.

 

 

Hat környezettudatos könyv gyerekeknek

Jess French: Micsoda pazarlás! Környezetszennyezés, újrahasznosítás és a bolygónk védelme, HVG Könyvek Kiadó, 2020, 6+ éveseknek

Rengeteg információval ismertet meg a Micsoda pazarlás! című könyv és számos hasznos tanáccsal látja el a kisebbeket és a nagyobbakat egy nagyon fontos témában, a hulladékokról. Nagyon sokféle hulladékot termelünk, kezdve a háztartási szeméttel, az ételmaradékon és a vízpazarláson át, a kibocsátásból származó szennyezőanyagokig – a könyv mindezeket a témákat körül járja, olyan érdekességekkel is kiegészítve, mint például az űrhulladék témája. A könyv számos konkrét ötletet is ad arra, hogy akár mi magunk mit tehetünk, hogy csökkentsük a saját hulladéktermelésünket.

Hat környezettudatos könyv gyerekeknek

Honfi Gyöngyi: Csöpi és a Fák titkos ereje, Dénes Natúr Műhely Kft., 2022, 4-8 éveseknek

A fák különleges és lenyűgöző világáról mesél Honfi Gyöngyi pedagógus és metamorphoses meseterapeuta könyve, a kisebb gyerekek számára is érhetően, gyönyörűen illusztrált könyvében. A Csöpi és a Fák titkos ereje főhőse egy teljesen átlagos, hétköznapi kisfiú, aki meg szeretné gyógyítani a Földet, hogy végre tudjon szánkózni. Hogyan állíthatnák helyre az egyensúlyt a fák? És hogyan segítheti egy olyan kisfiú, mint Csöpi a fákat? Egy kicsiket – és nagyokat – inspiráló mese arról, hogy a kisebb tetteinknek is nagy ereje lehet.

 

 

Hat környezettudatos könyv gyerekeknek

Exner Nika – Binges Viki – Virág Annamária: Bolba mesék – A víz, 2016, 6-9 éveseknek

Nagyon fontos témával foglalkozik a Bolba mesék környezetvédelmi könyvsorozat első része: a vízzel és a vizek védelmével. A kisebb gyerekek számára is érthetően, mesés formában, játékos fejtörőkkel és kísérletekkel gazdagítva szól arról, mekkora érték is a víz, és hogyan óvhatjuk meg, hogyan vigyázhatunk rá.

 

 

 

Hat környezettudatos könyv gyerekeknek

Janine Eck – 100 dolog, amit a Földért tehetsz, Teknős Könyvek, 2020, 8+ éveseknek

Egy igazán praktikus, iskolás gyerekeknek szóló könyv a 100 dolog, amit a Földért tehetsz, ami valóban hasznos tippeken és könnyen kivitelezhető ötleteken keresztül mutatja meg nekik, hogy ők maguk is sokat tudnak tenni a környezet megóvása érdekében. Hogyan készíthetnek egyedi textilszatyrot? Mi mindenből tudnak valami hasznosat készíteni ahelyett, hogy egyből kidobnák? Hogyan csökkenthetik az ételhulladékot, vagy spórolhatnak a papírral? Játékosan tanító útmutató, amiből közösen meg is valósíthatjátok az ötleteket.

 

 

Hat környezettudatos könyv gyerekeknek

Andrea Quigley – Pau Morgan: Kerek világ – Méhek, Babilon Könyvkiadó, 2018, 6+ éveseknek

A méheknek sokkal többet köszönhetünk, mint az ízletes mézet – valójában ezeknek az apró, szárnyas lényeknek nagyon is nagy szerepe van a bolygónk életében. A Kerek világ – Méhek könyve éppen ezzel ismerteti meg a kicsiket, a méhek különleges tevékenységével, a számos méhfajtával, a méhcsaládok felépítésével. Emellett a könyvben egyszerű és szórakoztató kísérleteket és feladatokat is találunk, amivel játékos formában tanulhatnak a gyerekek a méhek világáról.