Mindenki imádja a tiramisut, ki ne szeretné ezt az isteni, olasz, mascarpone-s édességet, ami pillanatok alatt elkészül, sütni sem kell, csak kivárni, amíg a hűtőben összeérnek az ízei. Egy gond van vele: kell bele néhány nyers tojás. Főként, ha nagy meleg van, a nyers tojás fogyasztása rejt némi veszélyt, ami nem más, mint a szalmonella. Egészen pontosan a szalmonellózis, a köznyelvben a fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélhurut tüneteire utal. A bűnös a Salmonella nevű baktérium, amelynek többféle típusa is létezik, leggyakoribb az S. enteritidis. Ahhoz, hogy elkerüljük a nagyon kellemetlen tünetekkel – hányás, hasmenés, láz – járó betegséget, érdemes elfelejteni főként kánikulában a nyers tojás fogyasztását, a szalmonella elszaporodása ugyanis esélyesebb melegben.
Nem lehetünk elég elővigyázatosak, főként, ha gyerekek is fogyasztják, ezért felmerül a kérdés: vajon helyettesíthető-e bármivel is a tojás vagy búcsút inthetünk a kánikulai tiramisu fogyasztásnak?
A jó hír, hogy nyugodtan készíthetjük tojás nélkül. Tejszínhabbal, méghozzá így:
- tojás helyett habtejszín
- kristálycukor helyett porcukor
A hideg habtejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A mascarponéhoz hozzáadjuk a tejszínhab nagyját, elkeverjük. A maradék tejszínhabot kisebb adagokban, óvatosan forgatjuk a krémhez (ahogy az alapreceptben a tojásfehérjét szoktuk) . Minden mást épp úgy kell csinálni, mint az eredeti verzióban.