Terhesség

Jelentkezhet menstruáció terhesen?

Menstruáció és terhesség? Az egyik legbiztosabb jele annak, hogy terhes vagy, ha nem jön meg a menstruációd. Vagy mégsem?
2024. Szeptember 06.

A terhesség alatt jelentkező menstruáció valójában nem egyenlő azzal, amit a babavárás előtt megszoktunk. Amikor nem történik megtermékenyítés, akkor a méhnyálkahártya leválik, és távozik a hüvelyen keresztül, ám, ha a petesejt megtermékenyül, akkor a méhnyálkahártya nem válik le. Ezért a terhesség alatt jelentkező vérzés valójában nem nevezhető menstruációnak.

Az, hogy miért jelentkezik vérzés, több mindennel magyarázható:

  • előfordulhat az első hónapokban, hogy a korábbi menstruáció azonos időpontjában tapasztal a kismama vérzést, a szervezet úgymond emlékszik a menstruációra. Ilyenkor a vérzés gyengébb és csak az első harmadban jellemző
  • megerőltetéstől, akár orvosi vizsgálattól vagy közösüléstől is lehet vérzés.
terhes nő pirosban

Kép: Getty Images

Várandóság alatt a vérzés mennyisége kétféle végletben fordulhat elő: az egyik, amikor nagy mennyiségben érkezik, a másik esetben enyhe, pecsételő, barnás. E két állapot között bármi előfordulhat. Az előbbi esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, a másik esetben pihenni kell, de szólni az orvosnak.

A vérzést komolyan kell venni, függetlenül attól, hogy mi váltotta ki. Az első 12 hétben azért veszélyes, mert a vetélés vagy méhen kívüli terhesség első jele lehet.

A 12. hét utáni vérzésnek sem kell örülni, de nem biztos, hogy bajt jelent. Ilyenkor már ritkábban fordul elő vetélés, esetleg mélyen tapadó lepényre utalhat. De minden trimeszterben komolyan kell venni a vérzést és szólni az orvosunknak.