Terhesség

Jelentkezhet menstruáció a terhesség alatt?

Előfordulhat, hogy menstruál a kismama a terhesség alatt? Milyen okok állhatnak a háttérben?
2023. Július 13.
Terhességi teszt
Kép: Getty Images

A vérzés kimaradása az egyik legelső jele annak, hogy valaki babát vár. Ezért meglepő lehet, ha mégis jelentkezik menstruáció. Lehetséges, hogy ez megtörténik, bár igen ritkán és noha úgy tűnik, ez a menstruáció semmiben sem különbözik a szokásostól, valójában más oka van a vérzésnek a terhesség korai szakaszában.

Miért jelentkezhet menstruáció?

Lehetséges, hogy éppen akkor vérzik a kismama, amikor egyébként is „kéne”, hasfájást is tapasztalhat, de a terhesség alatti vérzés nem ugyanaz, mint az azt megelőző. Több oka is lehet annak, ha vérzés jelentkezik a terhesség alatt: megtörténhet azért, mert a szervezet emlékszik arra, mikor kell megkezdődnie a menstruációnak és hasonló tüneteket produkál. Ebben az esetben a vérzés sokkal gyengébb és rövidebb ideig tart.  Hormonális okokból is léphet fel vérzés, ez inkább az első harmadban jellemző. Ezenkívül megerőltetéstől, vagy vizsgálat utáni, esetleg közösülés okozta hüvelyi vérzésről is beszélhetünk.

Kell aggódni?

Nem minden esetben jelent rosszat a terhesség alatti vérzés, de mindenképp érdemes beszélni orvossal. Természetesen, ha nagy mennyiségű vér távozik, akkor azonnal orvoshoz, ügyeletre kell menni, de az enyhe, pecsételő vérzés nem feltétlenül jelenti a legrosszabbat, a vetélést vagy méhen kívüli terhességet.

A terhesség 2-3. trimeszterében jelentkező vérzés ritka, ezért ebben az esetekben mielőbb orvoshoz kell fordulni.