Terhesség

10 dolog, amivel feltétlen forduljon orvoshoz a kismama

A terhesség során van néhány tünet, jel vagy állapot, amikor feltétlenül azonnal szakorvoshoz kell fordulni. Ezeket gyűjtöttük most össze.
2022. November 17.
Kismama a nappaliban állva terhes hasát mutatja, kezével támasztja a derekát

Vészes hányás

A terhességi émelygés, hányinger és hányás jellemzően az első trimeszterben fordulhat elő. Eltérő mértékű lehet, és messze nem érint minden kismamát, de gyakori jelenség. Ugyanakkor, ha nem változik a rosszullét, hányás mértéke a második trimeszter beköszöntekor akkor forduljunk orvoshoz. Akkor is együnk így, ha vagy ugyan az első harmadban jelentkezik a hányás, de vészes, nagy mértékű, a víz sem marad bennünk és/vagy lázzal párosul.

Hüvelyi vérzés

Minden esetben, ha vérzés jelentkezik a terhesség alatt, orvoshoz kell fordulni. Abban az esetben is – noha, gyakori -, ha pecsételő vérzést tapasztalunk. Nem jelent automatikusan vetélést a vérzés, de mindenképpen kivizsgálást igényel.

Magas láz

Influenzaszerű, lázzal járó betegség esetén érdemes orvossal konzultálni, magas, nem múló láznál pedig mindenképpen keressük fel szakorvosunkat.

Ödéma

Bizonyos mértékű vizesedés, lábadagdás jellemző a várandósság alatt, de ha mindez magas vérnyomással párosul, akkor fennáll a terhességi magas vérnyomás, preeklampszia, terhességi toxémia gyanúja, ezért mindenképp menjünk orvoshoz. Ha a vizesedés homályos látással, látászavarral, fejfájással, hányingerrel, bordaív alatti- illetve hasi fájdalommal társul, akkor haladéktalanul menjünk orvoshoz.

Lábfájás

A növekvő testsúly és a vizesedés miatt bizonyos mértékű lábfájdalommal szinte minden kismama szembenéz. Ám ha ez erőssé válik, vagy nem múlik el, vagy csak az egyik lábat érinti, a bőr kivörösödik, légszomj kíséri, akkor haladéktalanul hívjunk orvost.

Fejfájás, szédülés

Főként akkor forduljunk orvoshoz, ha nagyon erős a fejfájás, szédülés, látászavar, esetleg ájulás kíséri.

Magzatvíz elfolyás

Különösen akkor adhat aggodalomra okot a magzatvíz elfolyás vagy szivárgás, ha még messze járunk a terhesség végétől. Mindenképpen menjünk orvoshoz.

Hasi görcs

A növekvő méh, a megnyúló szalagok, a belső szervek helyzetének átrendeződése gyakran járnak fájdalommal. Ám ha a fájdalom nagyon erős, már érdemes orvoshoz fordulni. Az első trimeszterben megvan a kockázata a méhen kívüli terhességnek. A görcsös hasi fájdalom a vetélés vagy a koraszülés jele is lehet.

Húgyúti fertőzés

Égő, csípő vizelet, esetleg a vizelet elszíneződése bakteriális eredetű húgyúti fertőzésre utalhat. Kezeletlenül növeli a koraszülés esélyét, így mindenképpen menjünk orvoshoz.

Magzatmozgás megváltozás

A kismamák a magzat mozgását egy idő után kitapasztalják: mikor aktívabb, mikor alszik, mennyit mozog. Ha ebben változás áll be, nem észleljük huzamosabb ideje a mozgást vagy lényegesen kevesebb mozgást érzékelünk, akkor mihamarabb menjünk orvoshoz.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu