Kamasz

Egy arany- és egy ezüstérmet nyert a magyar csapat a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

A magyar diákok két érmet és egy dicséretet nyertek a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián.
2024. Szeptember 09.

Négy magyar diák képviselte Magyarországot a szeptember 1-8. között Egyiptomban zajlott Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI), amely a legrangosabb informatikai világverseny a középiskolás korosztály számára. A magyar diákok egy arany- és egy ezüstérmet szereztek, az egyik versenyző pedig dicséretben részesült, számolt be az eredményekről közleményében a Neumann János Számítógéptudományi Társaság.

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Az IOI versenyt 1989 óta minden évben megrendezik, és Magyarország a kezdetektől fogva minden évben sikeresen vesz részt az olimpián. Tavaly Szeged volt az esemény házigazdája, míg idén Egyiptomban, Alexandriában volt a verseny, amelyen kilencvenhat ország több mint háromszázötven diákja mérte össze tudását a fejlett algoritmikus gondolkodást igénylő feladatokban.

A magyar középiskolások közül Molnár István Ádám, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákja aranyérmet nyert, Czanik Pál, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja ezüstérmet szerzett, Bata Zsombort, a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Szakközépiskola diákját a verseny zsűrije dicséretben (honourable mention) részesítette, és Görömbey Tamás, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója pedig a mezőny első kétharmadában végzett.

A magyar diákok a Neumann János Számítógéptudományi Társaság tehetséggondozási programja keretében, az ELTE Informatikai Karával együttműködésében készültek fel a versenyre. A csapatot dr. Horváth Gyula, az ELTE Informatikai Kar címzetes egyetemi docense vezette, a csapatvezető-helyettes pedig Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke volt.

Az idei informatikai kötődésű diákolimpia-szezon ezzel majdnem a végéhez ért, már csak egy verseny, a Szaúd-Arábiában szeptember 8-12. közt zajló IAIO (International Artificial Intelligence Olympiad) van hátra. Ez a verseny az első egyéni, nem csapatok közti MI-diákolimpia.