Kisgyerek

Megszüntetnék az óvodai jeleket Bécsben

Fokozatosan megszüntethetik az óvodai jeleket Bécsben, hogy a gyerekeknek ne kelljen olyan szimbólumokkal azonosulniuk, amelyekkel nem tudnak.
2024. Szeptember 11.
szomorú ovis

Kép: Getty Images

 „A cél az, hogy a gyerekek ne kapjanak olyan szimbólumokat, amelyekkel nem tudnak azonosulni, illetve a később csatlakozó gyerekek ne csak az olyan megmaradt szimbólumok közül választhassanak, amelyekhez nem kötődnek pozitív asszociációk” – nyilatkozta az illetékes városi hivatal a Kronen Zeitungnak, amit a Telex szemlézett.

A hivatal szerint a régi óvodai jeleket újfajta címkézések válthatják fel, például formák fényképekkel, a lényeg az, hogy a gyerekeknek ne kelljen olyan szimbólummal azonosulniuk, amelyet nem ők választottak maguknak. Ezzel szerintük elkerülhetőek az olyan helyzetek, hogy egy gyereket például gombának szólítsanak a társai.

Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria kormányzója szerint ugyanakkor a jelek fontosak a gyerekeknek és a szülőknek más problémáik vannak, például a gyermekgondozás minősége.

 „Fenntartjuk az óvodák autonómiáját, mert meggyőződésünk, hogy a pedagógusok tudják a legjobban, mi a jó a gyermekeinknek”– mondta a tartományi vezető. Hozzátette, hogy szerinte nem kell mindent leszabályozni, mert ezek az óvodai jelek még egy gyereknek sem ártottak.

A Merkur című portál már arról írt, hogy az érintett szülők közül sokan felháborodtak azon, hogy elvehetik a gyerekeiktől azokat a szimbólumokat, amik a szülőknek is sokat jelentettek régen.