Kisgyerek

Ennyi az osztálypénz ebben a tanévben

Az iskolakezdéssel járó tételek között csepp a tengerben az osztálypénz, aminek befizetése nem kötelező, de „illik” beleadni a közösbe. Na, de mennyit?
2024. Szeptember 12.

Azt, hogy mennyi osztálypénzt próbálnak beszedni az SZMK-s szülők a tanév elején, több tényező is meghatározza. Az egyik, amit semmiképp sem lehet figyelmen kívül hagyni, az osztálylétszám, hiszen minél népesebb egy osztály, annál több gyerekre oszthatók el a várható költségek.

Ennyi az osztálypénz ebben a tanévben

A másik, ami szintén nem elenéysző, hogy mire akarják fordítani az osztály rendelkezésére álló alapot – nem mindegy például, hogy a fénymásolópapírt ebből veszi-e az osztály vagy az iskolától kapja, netán a szülőknek kell egyesével befuvarozni az A4-es papírcsomagokat.

Az Eduline nem reprezentatív, ám naprakész felmérése képet ad arról, hogy mennyi pénzt szednek be az iskolákban a 2024/2025-ös tanévben.

Mint írják, a szülők általában az első szülői értekezleten, közösen döntenek arról, hogy szükség van-e osztálypénzre, és ha igen, mennyire.

Az Eduline felmérésében résztvevők 35 százaléka azt írta, hogy havonta 1001-2000 forint közötti összeget fizet osztálypénz címen, de ugyanennyien jelölték be azt is, hogy náluk az osztálypénz nulla és 1000 forintra rúg.

A válaszadók mintegy 30 százalékának azonban mélyen a zsebébe kell nyúlni:

  • 13 százaléka 2001-3000 forintot,
  • 6 százaléka 3001-4000 forintot
  • 11 százaléka pedig 4001 forintnál is több osztálypénzt fizet havonta.

Senkinek sem kötelező!

Ahogy a Gyerekszoba kérdésére a szülői munkaközösséget vezető anyukák elmondták, azokra a családokra, akik az anyagi nehézségeik miatt nem hozzák időben (vagy egyáltalán nem is hozzák) a fejenként kiszámolt összeget, senki nem néz rossz szemmel. Más a helyzet azokkal, akik be tudnák fizetni az osztálypénzt, de egyszerűen nem akarják az ő részükkel gyarapítani a közös alapot. 

Fotó: Getty Images