Az utóérő gyümölcsök érési folyamata a betakarítás után is folytatódik. Ilyen például az alma, körte, sárgabarack, mangó és az avokádó, hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja, amely az élelmiszer-pazarlás csökkentését tűzte ki célul.
Ezek az utóérő gyümölcsök a szállítás és tárolás során is tovább érnek, így azt is figyelembe kell venni vásárláskor, hogy mikor szeretnénk felhasználni.

Kép: Getty Images
Az utóérésért az etilén felel, ami egy természetes gáz halmazállapotú növényi hormon, amely segíti a termények érését. Ha nem megfelelően tároljuk a gyümölcsöket, akkor káros is lehet. Az etilén érzékeny termények – mint például a karfiol vagy répa – hamarabb megromlanak, ha nem megfelelően tároljuk és nem jól választjuk ki, mi kerüljön a szomszédjába.
Ha hosszabban tárolnánk ezeket a gyümölcsöket, akkor az érési folyamat lelassítható azzal, ha hűtőbe tesszük. Ezzel szemben, a fogyasztásra előkészített zöldség-, gyümölcs ételek hűtése már kiemelt élelmiszerbiztonsági kérdés, ugyanis félbevágott, feldarabolt formában a romlási folyamatai felgyorsulnak – figyelmeztet a Maradék nélkül.
A zöldségek és gyümölcsök romlása során többnyire penészgombák megjelenésével kell számolnunk. A penészgombák gyakori anyagcsere termékei a különféle mikotoxinok, amelyek elfogyasztása ugyan nem okoz azonnali tüneteket, de toxikus hatásuk hosszú távon összegződhet, és megbetegedésekhez vezethet. Egy tévhitet is eloszlatnak a szakértők: ha a penészgombát eltávolítjuk, akkor sem ehető meg a termény többi része, akkor sem, ha teljesen egészségesnek tűnik. A mitoxinok még főzés során sem bomlanak le.